Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Punţile total ceramice prezintă avantaje es-tetice; cele metalo-ceramice, avantajul rezistenţei

Punţile dentare sunt restaurări protetice fixe, care se realizează atunci când lipsesc unul sau mai mulți dinți de pe o arcadă dentară. Sunt restaurări protetice care îndeplinesc atât rol estetic, cât şi funcţional, prin redarea pacientului a capacităţii normale de masticaţie.

 

Un tratament cu o astfel de proteză fixă ridică încrederea în sine a pacientului şi evoluţia lui în societate la un nivel superior.

 

Corpul acestei punţi este alcătuit din dinţii artificiali care înlocuiesc edentaţia dvs. (golul dentar), iar capetele de sprijin ale podului sunt reprezentate fie de dinţi naturali pregătiţi la nivel de bont dentar, peste care se montează coroanele sudate la capetele punţii, fie de bonturile artificiale ale implanturilor, peste care se montează aceste coroane (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

punte dentara, punte dentara baia mare, proteza fixa, proteza fixa baia mare

 

Când să optaţi pentru o punte dentară?

 

Principala indicație pentru restaurarea cu proteza fixă reprezentată de puntea dentară este existenţa pe arcadă a unuia sau a mai multor dinți lipsă. Chiar şi numai un dinte lipsă poate cauza diverse probleme în cavitatea bucală.

 

Dinţii învecinaţi se înclină (migrează) înspre spaţiul fără dinţi în tendinţa de a închide golul și, astfel, își pierd stabilitatea, se formează buzunare gingivale (parodontale). Dintele din maxilarul opus urmează aceeaşi tendinţă, creând modificări ale mușcăturii care vă pot afecta și articulația temporo-mandibulară.                    

 

Ca importanţă funcţional-masticatorie, pe primul loc se situează unitatea masticatorie alcătuită din al doilea premolar, primul și al doilea molar, deoarece, datorită structurii acestor dinţi şi a rezistenţei lor unite, această zonă dentară este capabilă să reziste presiunii maxime de mestecare (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Pierderea acestor dinți cauzează cele mai grave probleme funcționale şi estetice. De aceea, refacerea acestei unităţi anatomice şi funcţionale este urmărită cu predilecţie de către medicii stomatologi.

 

Despre realizarea punţilor dentare

 

Punţile dentare sunt realizate de către tehnicianul dentar în laboratorul de tehnică dentară, pe baza amprentelor luate în cabinet de către medic. Ele pot fi realizate din combinaţie de metal şi ceramică (structură interioară metalică pe care este aplicată şi fuzionată ceramica total fizionomică) sau pot fi exclusiv ceramice. De asemenea, punţile mai ieftine pot fi realizate din structură metalică pe care este aplicat şi fuzionat material compozit.

 

După ce puntea este realizată în laboratorul de tehnică dentară, aceasta este cimentată pe dinții pregătiți prin şlefuire sau pe implanturi (pe bonturile naturale sau artificiale) (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Până la confecţionarea punţii definitive – proces care durează mai multe zile –, pacientul poartă o punte provizorie, din răşini acrilice sau compozite, care suplineşte estetic şi care nu este forţată prin muşcătură apăsată, firească. Ea este menajată, căci rezistenţa ei este redusă în comparaţie cu rezistenţa punţii definitive.

 

Avantajele şi dezavantajele diferitelor tipuri de punţi dentare

 

În prezent, punţile nemetalice sunt preferate celor metalo-ceramice datorită biocompatibilită-ții și superiorității estetice. Restaurările nemetalice pot fi realizate și folosind tehnologia computerizată (CAD/CAM), care oferă rezultate de înaltă precizie.

În cadrul acestei tehnologii, maşina este cea care confecţionează lucrarea, şi nu omul. Scanner-ul preia amprentele dentare cu o precizie perfectă și le transmite computerului. Mai departe, acesta prelucrează informațiile primite, care sunt preluate în cele din urmă de unitatea de frezare.

La finalul acestui proces, lucrările protetice rezultate sunt realizate cu o acuratețe incredibilă, din cele mai bune materiale biocompatibile (cel mai popular fiind ceramica). Dar foarte multe cabinete consideră încă superioară proteza dentară fixă confecţionată de om, preferând, în continuare, rezultatul protetic al colaborării fertile medic-tehnician (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Estetică vs. rezistenţă

 

La o punte nemetalică este eliminat dezavantajul apariţiei inestetice, ici şi colo, dar mai ales la marginile de jos ale coroanelor de susţinere, a metalului strălucitor sau întunecat (linia gingiei, a coletului). Fenomen care apare mai ales în cazul retracţiei gingivale.

 

De asemenea, nu există semne de coroziune și efecte ale eliberării particulelor de metal. Există multe tipuri de punți nemetalice (E-max, zirconiu, ceramică), care diferă între ele în funcție de structura, caracteristicile și metodele de fabricație.

 

Cu toate aceste avantaje de riguroasă natură estetică, puntea metalo-ceramică, purtătoare, deci, a unei structuri interioare metalice de crom-cobalt, are, prin aportul acestui miez metalic, o rezistenţă superioară punţii total ceramice (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Rezistenţă cu atât mai importantă cu cât puntea este situată în zona unităţii masticatorii despre care am vorbit mai sus sau atunci când pacientul are o muşcătură mai puternică.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi ortodonţi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat! 

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare!

punte dentara, punte dentara baia mare, proteza fixa, proteza fixa baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.