Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Coroane dentare din zirconiu: rezistența danturii

coroane dentare din zirconiu

 

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care ajută la menținerea dintelui ce suferă de anumite probleme, cum ar fi carii avansate sau o formă neregulată.

 

Coroanele dentare acoperă sau învelesc partea vizibilă a dintelui pentru a-i reda forma inițială. Astfel, ea preia toate funcțiile prinicipale ale unui dinte.

 

Ca pacient, nu trebuie să uităm de faptul că pentru rezultate bune și servicii de calitate trebuie să fim atenți la medicii stomatologi la care urmăm un tratament sau la care ne programăm pentru o consultație.

 

Funcțiile principale ale unei coroane dentare sunt:

  • Estetică
  • Funcția masticatorie
  • Funcția fonetică
  • Creșterea rezistenței dintelui

 

În acest articol ne-am propus să detaliem tipurile de coroane dentare existente pe piață.

Pe lângă coroane dentare din zirconiu mai există și alte tipuri, în funcție de preferințele pacientului sau de durata lor “de viață”.

 

Astfel, există următoarele tipuri de coroane dentare:

 

Coroane dentare din metal

Metalele care sunt folosite în aceste lucrări dentare conțin de obicei aliaje de aur, aliaje de paladiu sau aliaje de baza (crom sau nichel). Față de alte tipuri de coroane dentare, lucrările bazate pe metal necesită îndepărtarea structurii dintelui mai puțin pentru ca intervenția să aibă succes.

 

Coroanele dentare din metal sunt cele mai durabile și rezistente, se sparg destul de greu și rezistă la mușcături puternice. Un dezavantaj însă îl constituie faptul că au o culoare metalică, culoare ce nu este foarte potrivită pentru dinții care se văd în momentul în care zâmbești.

 

 

Coroane dentare din porțelan

Acest tip de coroane au avantajul de a se potrivi foarte bine cu orice culoare a danturii, acest lucru însemnând că pot fi folosite pentru dinții din față care se observ în momentul în care zâmbești.

Este bine de ținut minte faptul că partea din porțelan este mai slabă decât partea metalică. Coroanele din porțelan sunt recomandate de obicei pentru dinții din față, însă necesită a fi ținute sub observație.

 

Coroane dentare din rășină acrilică

Acest tip de coroană dentară este una dintre cele mai ieftine și rapide. Dezavantajul cel mai mare al acestora este faptul că nu au o durată mare de viață. Totodată, acestea prezintă un risc destul de mare de rupere decât cele din porțelan combinat cu metal.

 

Coroane dentare din ceramică sau din porțelan complet

Aceste coroane dentare asigură o potrivire completă cu dantura în ceea ce privește culoarea și forma dinților naturali. Coroanele dentare din ceramică sau din porțelan complet sunt alese pentru dinții din față.

 

Coroanele dentare din ceramică sunt cele mai scumpe, deoarece se folosește un tip special de ceramică ce asigură o durată de viatță mai mare, dar în același timp și o estetică frumoasă.

 

coroane dentare din zirconiu

 

Coroane din zirconiu

Zirconiul poate fi folosit în diferite scopuri, însă pentru prelucrare este nevoie de aparatură extrem de modernă.

Zirconiul este un material ceramic de culoare albă. În stomatologie nu se folosesc coroane dentare din zirconiu pur, ci o combinație a acestuia numită oxid de zirconiu.

 

Zirconiul are mai multe proprietăți:

 

  • Fiind de culoare albă, aceste coroane dentare din zirconiu au o estetică foarte frumoasă.
  • Deoarece se folosesc sisteme computerizate pentru aceste coroane dentare din zirconiu, sunt de o precizie foarte bună.
  • Atât materialul, cât și lucrările din zirconiu sunt destul de scumpe, tocmai din cauza acestor proprietăți importante și semnificative pentru pacient.

 

   Zirconiul poate fi folosit în următoarele lucrari stomatologice:

  • Scheletul de susținere al lucrărilor ceramice
  • Lucrări protetice numai din zirconiu – cum ar fi coroane dentare din zirconiu sau punți dentare.
  • Implanturi dentare

 

Coroane dentare din ceramică cu infrastructura din aliaj de aur

Un dezavantaj al acestui tip de coroană dentară îl prezintă prețul destul de ridicat.

 

coroane dentare

 

Coroane din ceramică cu schelet din titan

Titanul este un material aprope la fel de rezistent precum aurul. Se folosesc de obicei pentru implanturi.

 

Coroane dentare din ceramic cu schelet metalic simplu

Acest tip de coroană dentară este potrivită atât pentru dinții din față, cât și pentru cei din spate. Prețul unei astfel de coroane este destul de ieftin.

Coroane din compozit

Acestea au o durată de viață destul de mare, însă o rezistență mai scazută față de coroanele dentare din ceramică sau zirconiu.

Coroane dentare PMMA

Acestea se realizează computerizat și sunt coroane provizorii pentru smile design.

 

Dintre toate aceste tipuri de coroane dentare, cele mai utilizate sunt acele coroane dentare din zirconiu. Acestea sunt preferate de majoritatea pacienților deoarece materialul folosit este foarte rezistent. Acest beneficiu asigură o durată mai mare de viață a coroanei dentare.

 

Scopul Clinicii iDentify este de a oferi pacienților săi o gamă largă de servicii stomatologice de înaltă calitate, într-o ambianță plăcută, cu echipamente de ultimă generație.

 

În cadrul Clinicii iDentify  puteți beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuală, atât din punct de vedere estetic, funcțional, cât și al durabilității.

 

În clinica nostră, prin atenția și profesionalismul personalului, precum și prin ambientul modern, împreună cu tehnologia de ultimă generație, începând  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar și materiale, până la instalația de radiologie intraorală, prin toate acestea dorim să obținem o atmosferă plăcută și sigură pentru pacienții noștri.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.