Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Detartrajul şi netezirea radiculară sunt proceduri stomatologice care au mari beneficii

Unul dintre cazurile în care detartrajul este recomandat de către medicii stomatologi este acela al pacientului afectat de o boală a gingiilor – afecţiune neplăcută, care dacă nu este tratată la timp, poate degenera în pierderi de dinţi, infecţii severe şi alte complicaţii dramatice, la alte niveluri.

 

dentist baia mare, identify baia mare, detartraj dentar baia mare

 

Prin procedura de detartraj se înlătură tartrul şi placa de pe suprafaţa dinţilor, pentru restabili-rea inclusiv a sănătăţii gingiilor. Însă, împreună cu această procedură, medicii stomatologi cosmeticieni (igienişti) mai practică şi o altă procedură, cu care prima “merge mână în mână”.

 

Este vorba despre aşa numita netezire a rădăcinii sau netezire radiculară, procedură prin care, de această dată, se acţioneză subgingival, pentru curăţarea de placă a exteriorului rădăcinilor dinţilor, cu efect, de asemenea, benefic asupra sănătăţii gingiei.

 

Cum se procedează clinic

 

Igienistul dentar sau medicul stomalog curent (de însănătoşire dentară), dar care cumulează şi atribuţiile şi dexteritatea medicul stomatolog igienist, aplică o anestezie care are rolul de a amorţi rădăcinile sensibile (conţinând filetele nervoase dentare) şi gingiile la fel de sensibile ale dinţilor, pentru ca procedurile asociate de detrartraj şi netezire radiculară să producă doar un disconfort foarte mic.

 

La aceste proceduri, de acţiune asupra depozitelor întărite de deasupra şi de dedesubtul gingiei, medicul stomatolog igienist foloseşte instrumente speciale. Tot ce se găseşte pe suprafaţa rădăcinior este eliminat prin netezire; rezilienţa bacteriilor în aceste buzunare gingivale sau în petele aspre de pe dinte este tot ce poate fi mai rău pentru gingie; aşa apar bolile gingivale.

 

Timpul necesar procedurii este scurt, finalizarea cu succes a ei având loc într-o singură vizită. După amorţirea dinţilor şi gingiei prin anestezie, are loc efectuarea procedurii de detartraj şi netezire radiculară, după care gingiile redobândesc unnaspect sănătos, ferm şi roz, ca atunci când asupra lor aţia plica un periaj consecvent, de două ori pe zi şi aţi folosi aţa dentară.

 

Necesitatea evaluării generale şi conceperea planului de tratament

 

Diferitele etape clinice ale procedurii, însă, nu sunt atât de simple, căci înainte de a se apuca de procedurile efective, medicul igienist trebuie să cunoască istoricul complet al sănătăţii dentare a pacientului şi să aibă un tablou complet al situaţiei lui dentare la momentul prezent, date care se obţin prin amprentări, radiografii etc.

 

Numai după această etapă evaluatorie se poate trece la conceperea unui plan de acţiune adaptat situaţiei şi demn de a fi implementat.

 

Deoarece bacteriile ar putea pătrunde în sânge în urma acestor proceduri, vor trebui a fi instituie măsuri de precauţie pentru tratarea bolii gingivale la persoanele care suferă de boli hepatice, probleme cardiace sau de cele legate de sistemul imunitar compromis, cauzat de o boală precum HIV-ul.

 

Despre gingivită, carii şi posibilele complicaţii majore

 

Una dintre bolile gingivale este gingivita. Prin ceea ce realizează, detartrajul şi netezirea radicu- lară (care urmeaza după detartraj) sunt foarte eficiente în prevenirea şi tratarea gingivi-tei.    De asemenea, ele se constituie într-un demers terapeutic de prevenire sau încetinire a apariţiei cariilor dentare.

 

După cum am spus mai sus, neglijarea acestor afecţiuni şi întârzierea recurgerii la aceste proce-duri realizate de experţi stomatologici igienişti (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare) poate duce la concecinţe mult mai grave în viitor.

 

Fiindcă dacă se ajunge la carii, procedurile implicate în tratamentul acestora şi al pagubelor dentare produse de acestea sunt mult mai multe, mai grele şi mai costisitoaere, ele trebuind să răspundă evoluţiei în timp a cariilor. Aceste complicaţii pot provoca chiar infarct sau accident vascular cerebral. Acesta ar trebui să fie un stimulent suficient pentru ca dvs. să apelaţi regulat la detartraj şi netezire radiculară.

 

În timpul acestor proceduri, medicul ar putea introduce antibiotice în gingii, astfel încât riscul de apariţie a problemelor gingivale să fie mult întârziat. Procedurile sunt nedureroase şi oferă dinţilor şi gingiilor dvs. o șansă mai mare de a fi sănătoase.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi cosmeticieni de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify - Dentist Baia Mare, specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te acum pentru o consultație la clinica iDentify - Dentist Baia Mare!

dentist baia mare, identify baia mare, detartraj dentar baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.