Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Pedodontie

Sănătatea dentară și dinții copilului tău. Clinica iDentify – stomatologie Baia Mare

La fel ca și în cazul adulților, copii se confruntă cu probleme stomatologice care pot avea repercusiuni pe termen lung dacă nu sunt rezolvate încă de la primele simptome.

 

Adevărata prevenție trebuie să înceapă la o vârstă fragedă, chiar la apariția primilor dinți de lapte!

stomatologie Baia Mare

Când ar trebui copiii să înceapă să se spele pe dinți?

O bună îngrijire dentară începe înainte de apariția primului dinte al bebelușului. Doar pentru că nu poți vedea dinții nu înseamnă că nu sunt acolo. Dinții încep de fapt să se formeze în al doilea trimestru de sarcină. La naștere, bebelușul are 20 de dinți, dintre care unii sunt pe deplin dezvoltați în maxilar.

 

De ce este important să avem grijă de dinţii de lapte ai copilului?

Aceștia joacă un rol vital pentru că:

  • Oferă feței un aspect normal;
  • Ajută în procesul de dezvoltare a vorbirii;
  • Contribuie la realizarea unei nutriţii bune (dinţii lipsă sau cariaţi fac mestecatul dificil, făcându-i pe copii să respingă anumite mâncăruri);
  • Oferă un început sănătos pentru dinţii permanenţi (cariile şi infecţiile dinților de lapte pot provoca leziuni celor permanenţi în curs de dezvoltare sub ei).

 

Cât este de importantă alimentația pentru dantura micuțului tău:

Datoria părinților este aceea de a-i învăța pe cei mici că dulciurile, jeleurile, bomboanele, sucurile acidulate, făinoasele și produsele de patiserie pot fi înlocuite cu alternative sănătoase pentru a-i ajuta să își mențină un zâmbet sănătos și să viziteze medicul dentist doar pentru controalele anuale de rutină.

 

Cei mici pot consuma mere, morcovi, legume verzi, lactate, brânzeturi și ouă, carne și pește, alimente care ajută atât la menținerea unei danturi sănătoase, cât și a unui stil de viață sănătos.

 

Însă, nu doar alimentația este cea care îi menține micuților sănătatea dentară, controlul periodic este cea mai importantă etapă pentru prevenirea problemelor stomatologice care pot să apară.

 

Principalele afecțiuni ce apar la copii:

Specialiștii pedodonți susțin că, consumul excesiv de alimente precum (bomboane, jeleuri, caramele) contribuie la  apariția cariilor. De asemenea, o altă cauză este reprezentată de o igienă necorespunzătoare și un periaj realizat incorect. De aceea, este indicat dacă micuțul tău are mai puțin de 6 ani, să îl supraveghezi îndeaproape cum se periază. Asigurați-vă că utilizează o cantitate de pastă de dinți de dimensiunea unui bob de mazăre și că o scuipă întotdeauna după perierea dințișorilor.

 

Când trebuie să apelăm la un medic pedodont de la Clinica iDentify – stomatologie Baia Mare?

  • De la apariția primului dințisor trebuie să stabiliți un prim consult la un specialist pedodont.
  • La apariția primelor simptome trebuie să apelați la specialistul pedodont deoarece dinții de lapte odată cariați se pot distruge rapid și apoi pierduți.
  • Controalele anuale regulate sunt importante pentru menținerea unor dinți sănătoși, dar în perioada de erupție a dinților definitivi este necesar un control la 3 luni pentru monitorizarea îndeaproape a erupției și a creșterii corecte a dinților.

 

Ce probleme dentare pot apărea?

Dacă sunteți predispuși la apariția cariilor dentare sau a bolilor gingivale, copiii voștri ar putea avea un risc și mai mare. Deci, uneori, chiar și cele mai bune obiceiuri de îngrijire dentară nu pot preveni aceste afecțiuni. Prin urmare, asigurați-vă că respectați vizitele regulate la medicul stomatolog pentru a menține sănătos zâmbetul micuțului și pentru a trata din timp afecțiunile stomatologice care pot apărea.

 

  • Dinții sănătoși sunt importanți pentru sănătatea generală a copilului.
  • Îți ajută copilul să mănânce și să vorbească.
  • O îngrijire orală puternică ajută la stabilirea unor obiceiuri dentare bune pe măsură ce copilul crește.
  • O îngrijire orală deficitară poate duce la infecții, boli sau alte probleme ale dinților.
stomatologie Baia Mare

Ajutați-i să înțeleagă importanța igienei orale cu ajutorul acestor sfaturi:

  • Lasă-l să își aleagă singur periuța de dinți. Ei pot alege una care are o culoare sau un personaj preferat;
  • Lasă-l să aleagă pasta de dinți. Își pot alege aroma preferată;
  • Citiți cărți sau vizionați videoclipuri care vorbesc despre igiena dentară;
  • Folosiți un cronometru pentru a vă asigura că copiii se spală pe dinți timp de 2 minute. Sau redați melodia lor preferată pentru a vă ajuta să țineți evidența timpului.
  • Recompensați copiii pentru îngrijirea orală bună. Nu le dați mâncare sau delicatese. Oferiți în schimb ceva sănătos sau simplu, cum ar fi o felie de măr sau o stea de aur;
  • Planificați o activitate distractivă după vizita la medicul dentist.

 

Acum e rândul copilului tău să se înscrie în procesul de prevenire a afecțiunilor dentare!

Pentru asta poți face chiar acum o programare la un stomatolog de la Clinica iDentify – stomatologie Baia Mare!

 

Pentru tratarea oricărei afecțiuni a copilului tău și pentru a vă asigura că totul este în regulă, sunați și programați o întâlnire cu medicul stomatolog pentru a putea examina în detaliu dintele. La iDentify – stomatologie Baia Mare ne puteți contacta la numărul: +40 262 227 954.

Programează-ți copilul la medicul pedodont la iDentify – stomatologie Baia Mare!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.