Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce sunt fațetele dentare?

 

În cazul în care ați admirat de multe ori zâmbetul imaculat și dinții perfecți ai vedetelor de la Hollywood, visând cum ar fi să puteți zâmbi așa într-o zi, este cazul să aflați ce sunt fațetele dentare.

 

Tratamentul de fațetare este considerat "vârful de lance" în randul procedurilor de cosmetică dentară.

Fațetele dentare se folosesc pentru a transforma dinții stricați, colorați, deteriorați și strâmbi, în niste dinți albi, drepți și strălucitori.

 

Fațetarea reprezintă o tehnica minim invazivă de protezare, venită să întâmpine cu succes soluționarea diferitelor probleme estetice ale danturii.

 

Conform Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 89% dintre pacienții care au ales tratamente de estetică dentară au observat îmbunătățiri la stima de sine, iar cei din jur i-au considerat a fi mai atractivi dupa aceste proceduri.

 

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt folosite în cosmetică dentară, fiind soluția cea mai conservatoare (minim-invazivă) în corectarea problemelor inestetice ale dinților.

 

Dar mai exact ce sunt fațetele dentare? O fațetă este o foiță fină de ceramică sau oxid de Zirconiu confecționată în laborator, ce se aplică pe suprafața vestibulară (exterioară) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil, schimbând aspectul dintelui prin modificarea culorii, poziției, formei sau lungimii acestuia.

 

Fațetele sunt așadar niște foițe foarte subțiri ce se aplică pe suprafața dintelui, dându-i acestuia o nouă înfățișare.

Deoarece confecționarea lor implică artă și știință și necesită experiență îndelungată, respectiv tehnologie deosebită, este important ca acest tratament să fie făcut în cadrul unei clinici de 5 stele, ca iDentify, unde specialiști cu experiență vă pot oferi garanția unui tratament de succes.

 

În ce cazuri sunt indicate fațetele dentare?

  • Dacă pacientul are dinții ușor înghesuiți;
  • Dinți ușor spațiați;
  • Dinți puțin strâmbi;
  • Dacă forma anumitor dinți este nepotrivită în raport cu ceilalți - dinți foarte mici sau foarte mari;
  • Dinți care prezintă fisuri sau sunt fracturați, dar numai la nivelul coroanei, fără implicarea camerei pulpare;
  • Dinți măcinați;
  • Obturații inestetice;
  • Dacă dinții au o culoare neuniformă, sunt pătați;
  • Dinti îngălbeniți;
  • Dinți înnegriți din cauza devitalizării;
  • Dacă există pierderi de substanță dură dentară - dinți transparenți, demineralizați.

 

 

Când nu sunt recomandate fațetele dentare?

  • Pacienți care scrâșnesc noaptea din dinți (bruxism) - riscul ca fațetele să se spargă și să sară este foarte mare;
  • Dinți foarte tociți – risc de spargere;
  • Mușcătura cu dinții muchie pe muchie – risc de spargere;
  • Dinți care prezintă denivelări (înghesuiri) mari, deoarece ar trebui șlefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce în același plan;
  • Dinți cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece rămâne foarte puțin smalț de care să adere;
  • Existența de probleme gingivale – trebuie tratate înainte de orice tratament estetic;
  • Existența cariilor dentare – trebuie tratate înainte de aplicarea fațetelor;
  • Igiena orală foarte deficitară.

 

Care este procedeul de fațetare?

Cu șlefuirea (pregătirea) dinților. Aceasta este cea mai indicată metodă, acolo unde este nevoie de o schimbare drastică a aspectului dinților. Constă în îndepărtarea unui strat de 1-2 mm din smalțul de pe suprafața externă a dintelui și din zonele laterale.

 

Această metodă este indicată și în cazul dinților foarte voluminoși, când aplicarea unor fațete fără șlefuire ar crește și mai mult volumul acestora.

 

Fără şlefuire (no-prep). Este un procedeu indicat în cazul unor dinți mai subțiri și folosește fațete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea țesutului dentar și reversibilitatea aplicării de fațete.

 

Ce sunt fațetele am aflat, însă din ce material sunt făcute acestea?

  • Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, fațetele sunt confecționate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizată. Cea mai nouă tehnică.
  • Ceramică presată. Fațetele din acest tip de ceramică sunt destul de rezistente, însă de obicei mai groase decât celelalte tipuri de fațete.
  • Ceramica stratificată. Ceramica feldspatică este adaugată strat cu strat de către tehnician și forma poate fi ușor adaptată fiecărui pacient.
  • Ceramica hibridă

 

Îngrijirea fațetelor dentare

Fațetele sunt foarte ușor de curățat și de obicei nu implică nimic mai mult decât periajul regulat și corect. Așa cum trebuie îngrijiți dinții în mod normal, dacă vrei să îi păstrezi albi și întregi, în același fel trebuie îngrijiți și dinții fațetați.

 

Sunt fațetele dentare rezistente?

Fațetele sunt rezistente la fracturare și la colorarea din cauza alimentelor. Datorită calității superioare a fațetelor, acestea sunt rezistente în mod natural la petele care în mod obișnuit apăreau pe suprafața dinților.

 

 

Există riscul să se decimenteze, însă această problemă se rezolvă ușor, chiar dacă se pierde fațeta.

Fațetele dentare rezistă atât timp cât sunt îngrijite corespunzator. Rezistența lor depinde în primul rând de experiența medicului, calitatea materialelor și tehnicile folosite.

 

Riscuri ale tratamentului de aplicare a fațetelor

Procedeul nu implică riscuri sau devitalizare. Procedura de aplicare a fațetelor dentare este minim invazivă. Nu necesită nici o procedură invazivă sau doar o șlefuire minimă a dinților. În etapa de pregătire, în anumite cazuri, este necesară o minimă șlefuire, astfel încât să se obțină forma ideală a viitoarei danturi.

 

Marele avantaj al acestui tratament de estetică dentară este tocmai faptul că este, în funcție de situația clinică, complet non-invaziv sau minim-invaziv. Fațetele dentare se aplică fără să fie necesară devitalizarea dinților.

 

Rolul fațetelor dentare

 

Fațetele au un dublu rol, nu este doar estetic, ele și protejează suprafața dintelui.

Ajută foarte mult persoanele cu smalțul subțire care acuză durere la stimuli externi, precum băuturi reci sau calde. Deși sunt foarte subțiri, aceste restaurări minunate protejează dinții de elementele nocive.

 

Tehnologia folosită

Aplicarea de fațete dentare, în cadrul iDentify, implică tehnologie de ultimă oră. Folosirea unor lupe și microscoape de mare precizie care detectează spații interdentare chiar și de ordinul milimetrilor.

 

Aparate cu camere video care captează întreaga zonă cu probleme, scopul fiind asigurarea acurateții fațetelor dentare.

Se folosește tehnologia CAD-CAM. CAD (computer aided design) înseamnă modelarea cu ajutorul computerului și CAM (computer aided manufacturing) indică manufacturarea cu ajutorul computerului.

 

Modelele sunt realizate computerizat, după realizarea analizei fizionomice, pentru a oferi pacientului un preview al viitorului zâmbet. Informatța este preluată de un aparat care creează fațetele dentare.

 

Ce sunt fațetele dentare? Tratamentul estetic de cel mai mare efect, realizat de cei mai buni experți ai clinicii iDentify.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.