Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Endodonție

La distrucţii mai severe produse de carie, se impune aplicarea pe dinte a unei coroane dentare

Cauza principală a apariţiei cariilor dentare este distrugerea smalțului dinților din pricina acidităţii bacteriilor din placa dentară, distrugere care poate avansa pînă la dentină (substan-ța proteică, bogat mineralizată, care formează masa principală a dintelui).

 

Această problemă dentară poate afecta copiii, adolescenții și adulții. După cum am mai spus, întregul proces degradativ începe de la placa dentară, un film lipicios de bacterii, care se formează constant pe dinții noștri.

 

carie dentara, carie dentara baia mare, tratament carie dentara, tratament carie dentara baia mare

 

Acizii din placa bacteriană produc caria dentară

 

Când mâncăm sau bem alimente sau băuturi bogate în zaharuri, acidul este produs de bacteriile din placă. Acest acid începe să atace smalțul dinților, provocând cariile dentare, care avansează sau nu în funcţie de momentul în care ne hotărâm să apelăm la serviciul profesionist al medicului stomatolog.  

 

Acizii au contact mai lung cu dinţii din pricina consistenţei lipicioase a plăcii dentare și, într-o perioadă de timp, smalțul începe să fie afectat.

 

Tipurile de carii dentare formate pot fi împărțite în două mari grupe: carii dentare de fisură şi carii dentare de cavitate (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Plasarea cariilor este de obicei legată de zonele de restanţă ale dinţilor, de dinţii folosiţi la mestecat sau de partea posterioară (vestibulară) a dinţilor din faţă.

 

Despre afectarea smalţului şi metode clinice restaurative

 

Smalţul dentar nu este un strat de ţesut uniform în structura lui: prezintă spaţii, goale, caneluri etc. Şi tocmai acestea sunt punctele vulnerabile ale dintelui, unde placa dentară îşi găseşte loc de staţionare, de acţiune şi, în final, de producere a cariei dentare.

 

Chiar dacă se ajunge aici, în cazul în care luaţi situaţia din timp şi degradarea masei osoase este minoră, la nivel de pete, mici cavităţi, fisuri, ea se poate repara uşor clinic prin curăţarea cu piesa de mână a zonei şi aplicarea unui material de consistenţa pastei (plastic). Acesta, sub o lumină de lampă specială, se întăreşte rapid.

 

Materialul asigură o etanşeizare completă şi omogenă, prevenind evoluţia distructivă a cariei. Acest material este unul etanşant care, aplicat cu grijă, scade la zero şansele ca în viitor să fie nevoie de alt gen, mai complex, de restaurări – plombe, coroane etc (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

La distrucţii mai severe ale dintelui se impune aplicarea pe el a unei coroane dentare, ceea ce necesită plombarea lui, pregătirea lui prin şlefuire la nivel de bont dentar, confecţionarea coroanei şi montarea ei definitivă (se foloseşte o coroană provizorie acrilică până când coroana definitivă este confecţionată în laborator).

 

Câte ceva despre coroana dentară

 

O coroană ar putea fi realizată în întregime din metal, în întregime din ceramică sau dintr-o combinație metalo-ceramică (ceramică fuzionată pe structura de rezistenţă interioară, metalică).

 

Odată ce coroana este gata de montare, dentistul folosește ciment dentar pentru a o fixa pe dintele pregătit. Montarea este precisă, contactul cu ceilalţi dinţi (vecini, opuşi) este fidel asigurat, iar aspectul său natural şi confortul pe care îl crează pacientului sunt deosebite.

 

Nu vă temeţi: astăzi, tratamentul de canal radicular este blând şi nedureros!

 

Când aud de “tratament de canal radicular”, sau de “intervenţie pe canal”, majoritatea oamenilor sunt înspăimântaţi, fiindcă procedura este asociată în mintea lor cu dureri şi sunete înfricoşătoare.

 

Dacă toate acestea aparţineau de domeniul trecutului, mai ales de acel trecut în care vreun medic stomatolog nu îşi menaja pacientul printr-o anestezie corectă, astăzi, procedura de curăţare a canalului este una blândă şi nedureroasă, pacientul fiind corect şi suficient de anesteziat pe tot parcursul ei (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Acesta este unul dintre motivele de diferenţiere între calitatea unor medici stomatologi (endodonţi) şi alţii, între prestigiul unei clinici şi al alteia.

 

Bacteriile din canal – în stare avansată a infecţiei, pulpa infectată, nervul – sunt curățate folosind fișiere secvențiale și apoi canalul este umplut cu un material bio-inert, pentru a proteja dintele de fractură. În final, suportul suplimentar este asigurat cu un pivot din fibră de sticlă, pentru a oferi sprijin coroanei care va fi plasată pe dinte.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi ortodonţi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.