Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Endodonție

Curăţarea perfectă a zonei infectate – obligatorie în tratamentul de canal radicular

Mulţi oameni îşi pun întrebarea legitimă “Ce cauzează, de fapt, infecţia pulpei dentare?”, afecţiune de care atât de mulţi suferă, cu dureri, abcese şi toată gama de neajunsuri aferentă.

Iar răspunsul este unul cum nu se poate mai simplu: infecția pulpei dentare apare atunci când bacteriile pătrund, se devoltă şi încep să activeze în pulpa dentară.

 

Bacteriile pot pătrunde în pulpă dacă straturile exterioare, mai dure ale dintelui sunt deterio-rate și lasă interiorul moale expus.

 

Cariile netratate la timp sau traumatismele sunt principalele cauze ale pulpitei (infecţia pulpei dentare). Dar mai poate fi o cauză: procedurile dentare repetate, aplicate asupra aceluiaşi dinte (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

tratament endodontic baia mare, endodontie baia mare, identify baia msre

 

Despre procedură şi etapele ei

 

Cel mai important din punct de vedere al tratamentului este curăţarea perfectă a canalelor, pentru a nu mai rămâne nici un rest infecţios. După obţinerea unor canale curate, acestea se usucă utilizând conuri de hârtie.

 

În continuare, se va realiza sterilizarea canalelor cu ajutorul laserului de tip Dioda sau Biolase. Cu ajutorul unui vârf cu o lungime corespunzătoare se pătrunde la nivelul fiecarui canal şi se realizează mişcări circulare, de la vârful canalului către orificiul de deschidere al acestuia de la nivelul podelei camerei pulpare, timp de 20-45 de secunde pentru fiecare canal în parte.

 

Pentru cazurile în care există o secreţie abundentă la nivelul canalelor, aceste mişcări se realizează în prezenţa hipocloritului de sodiu, iar apoi canalele radiculare se usucă utilizănd conurile de hărtie (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

Dacă obţinem canale perfect uscate, dintele este gata pentru obturare. Dacă însă există o secreţie ce persistă la nivelul canalelor este necesară aplicarea unui medicament la nivelul canalelor timp de 7 zile, pentru combaterea acesteia.

 

Cel mai frecvent utilizat este hidroxidul de calciu. În aceste cazuri mai este necesară o şedinţă pentru finalizarea tratamentului endodontic. De asemenea, în unele cazuri este mecesară aplicare unor medicamente antibiotice.

 

Care sunt motivele pătrunderii bacteriilor la nivelul pulpei dentare?

 

Deci, încă o dată: infecția este cauzată de pătrunderea şi dezvoltarea bacteriilor în pulpa dentară. Bacteriile pot pătrunde în pulpă dacă straturile exterioare mai dure ale dintelui sunt deteriorate și lasă interiorul moale expus (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

 

Motivele acestei cauze pot include:

 

  •  zonă extinsă ca suprafaţă sau profundă a cariilor dentare;
  • pătrunderea şi acţiunea bacteriilor sub o plombă existentă învechită, deteriorată etc. (mai ales dacă umplutura este profundă);
  • degradarea dentară de sub o restaurare existentă (de exemplu, o coroană dentară);
  • fracturarea, crăparea sau ciobirea dintelui (traumatisme, bruxism etc.);
  • o lovitură la nivelul feţei (activitate sportivă, conflict fizic, cădere etc.), cu afectarea danturii (fractură, pierderea dintelui/dinţilor);
  • boală gingivală avansată, netratată (gingivită, parodontoză).

 

Controalele regulate la medic pot depista afecţiuni insesizabile

 

Este important de reţinut că uneori aceste daune pot fi prea mici pentru a fi detectate cu ochiul liber, deci este foarte posibil să nici nu știți de existenţa lor.

 

De aceea, este atât de important să participați la controalele dentare obișnuite, astfel încât aceste afecţiuni să poată fi detectate de timpuriu şi să se poată acţiona terapeutic din vreme asupra lor (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

Netratarea la timp poate duce la abcese, dureri şi chiar (în stadii mai avansate) la pierderea dintelui

 

O infecție pulpară netratată se poate răspândi și în osul din jur, formând un abces la capătul rădăcinii dintelui. Deoarece sistemul imunitar al organismului reacționează la infecție, el trimite celule albe din sânge în zonă pentru a încerca să lupte contra bacteriilor.

 

Puroiul format şi acumulat în abces include şi un amestec de celule albe din sânge vii și moarte. Când nu există nici o modalitate de scurgere a puroiului, acesta formează un abces.

 

Abcesul gingival însă, exterior (care provoacă şi umflarea vizibilă a feţei în acea zonă), în multe cazuri este deschis chirurgical prin tăiere de către medic (în afara, desigur a multelor pastile antibiotice pe care le ia pacientul). Este cazul infecţiilor puternice sau a celor recurente.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.