Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Protezele mobile scheletate, prin complexitatea lor, reprezintă vârful proteticii dentare

Proteza scheletată este un tip de proteză mobilă parţială care îmbină în structura ei materialul acrilic al bazei protezei (ale părţilor de bază protetică), pe care sunt dispuşi dinţii artificiali, cu un schelet metalic intern (aliaj crom-cobalt). Dar există şi proteze mobile parţiale scheletate confecţionate numai din metal.

 

Clemele (cârligele) de ancorare de dinţii existenţi sau de coroane sunt realizate din acelaşi me-tal.  Iar sistemele de ancorare sunt mai multe şi mult mai complexe decât acesta, care este cel mai simplu dintre ele.

 

Deci, metalul este elementul care are contact cu cerul gurii şi care racordează cele două parţi protetice.

 

Protezele mobile parțiale care conţin metal în structura lor, împreună cu elementele de ancorare (numite şi atașamente) de dinţii existenţi, sănătoşi şi rezistenţi, sau de coroane, reprezintă punctul culminant al cunoștințelor și abilităților în protetica dentară mobilă (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

proteza dentara scheletata, proteza dentara scheletata baia mare,  proteza dentara mobila

 

Desigur, există – în cadrul discuţiei şi analizelor comparative despre confortul asigurat pacientului – şi protezele mobile elastice, dar complexitatea lor este redusă, mai redusă chiar decât a protezelor clasice, acrilice, de aceea şi timpul lor de realizare este unul scurt şi preţul lor este unul accesibil. Mai pe scurt spus, sunt proteze comode, versatile, incasante, dar fără pretenţii.

 

Scopul principal al protezelor scheletate este, indiferent de procesul foarte exigent şi elaborat de producție, să conecteze simplu şi eficient părţile mobile ale dispozitivului restaurator cu partea/părţile fixe ale danturii naturale sau artificiale, sau cu arcada dentară într-o structură unitară estetică şi funcţională.

 

Ce sunt elementele de ancorare? Cum poate fi scoasă şi pusă proteza scheletată?

 

Deci, elementele de ancorare sunt elemente accesorii, care servesc la conectarea protezei (părţilor mobile ale restaurării) de dinţii naturali, de elemente protetice fixe, precum coroanele, sau de arcada cu implaturi.

 

Sunt cleme (ca nişte cârlige) realizate din acelaşi metal ca şi metalul de bază al protezei (aliaj crom-cobalt) şi sunt concepute în dezideratul obţinerii unei estetici superioare, prin ascunderea lor vederii atunci când zâmbiţi. Dar pot fi, mai complex, şi alte sisteme, precum capse, culise, telescoape etc.

 

Aceste structuri mecanice sunt formate din două părţi: o parte aparţinând protezei şi altă parte dispusă pe dinţii sau coroanele de ancorare (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

Atașamentele sunt structuri mecanice formate din două părți: una care este pe proteză și cealaltă care este aparţine coroanelor artificale de pe arcadă. Conexiunea dintre cele două părţi este unitară şi responsabilă în totalitate de menţinerea protezei, de stabilitatea acesteia, dar, bineînţeles, şi de estetică, aceste părţi având o prezenţă complet ascunsă, neobservabilă.

 

Astfel construită, modalitatea de a scoate proteza şi de a o reaşeza pe poziţie este una singură, protejând dinţii naturali şi sănătoşi de acţiunea unor forţe inadecvate şi dăunătoare.

 

Diferența dintre proteza scheletată simplă pe bază de metal și proteza scheletată cu atașamente pe bază de metal

 

Spre deosebire de • protezele scheletate clasice pe bază de metal, care sunt conectate la dinți prin cârlige (cleme) turnate, • protezele scheletate cu atașamente pe bază de metal sunt realizate pentru a oferi o estetică mai mare, dar și o funcționalitate corespunzătoare. Aceste sisteme de ancorare fac diferența principală între aceste două tipuri de proteze scheletate.

 

Elementele de ancorare ale dispozitivelor din cea de-a doua categorie de proteze înlocuiesc cârligele clasice și se conectează la restul dinților într-un mod deosebit de discret şi valoros din punct de vedere estetic. Practic, această conexiune este invizibilă (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

Iar puterea acestei legături este mai mare decât cea furnizată de cârlige, ceea ce oferă o siguranță mai mare pacientului atunci când mănâncă și vorbește.

 

Sistemele de ataşare ale protezei scheletate pot fi foarte complexe

 

Dar să vorbim şi despre sistemul de ataşare al protezei, căci el reprezintă un sistem foarte complex, care cuprinde • capse, culise, telescoape (sisteme alcătuite din cele două părţi descrise mai sus) şi • cârlige metalice, similare croşetelor din sârmă ale protezelor clasice.

 

Primul sistem de ancorare este mult mai complex şi nu îl vom descrie în amănunt; vom spune doar că un soi de bile plasate pe ultimele coroane metalo-ceramice, printr-un simplu “clic” la contactul cu partea “primitoare”, adecvată constructiv fidel bilelor, din proteză, o ataşează perfect (am putea spune “ermetic”) de arcadă.

 

Iar acesta, descris pe foarte scurt, este doar unul dintre sistemele complexe din prima categorie.

 

Pe scurt, despre avantajele protezei scheletate

 

Senzația de fermitate, în comparație cu alte tipuri de proteze, este incredibilă. Practic, pacienții se obișnuiesc cu protezele în doar 2-3 zile și majoritatea se întorc în cabinet declarând că nu îndepărtează proteza nici atunci când dorm.

 

Cadrul metalic (care leagă partea stângă și dreapta a protezei) este subțire, îngust și capătă foarte repede temperatura cavității bucale; prin urmare, nu îl simțiți ca pe un obiect străin (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare).

 

Uşurinţa de a mesteca alimentele şi de a le simţi mai bine gustul este, de asemenea, o revelație după purtarea protezei clasice, care acoperă complet țesutul moale al cavității bucale (maxilar şi mandibular).

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi proteticieni de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Stomatolog Baia Mare!

proteza dentara scheletata, proteza dentara scheletata baia mare, proteza dentara mobila

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.