Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Despre procedura tratamentului protetic cu punte dentară (proteză fixă)

Întotdeauna, prima etapă a unui tratament stomatologic este analiza clinică a situaţiei oro-dentare particulare a pacientului. Foarte folositoare sunt, în această etapă, datele oferite de evaluările radiologice.

 

punte dentara, punte dentara baia mare, proteza fixa, proteza fixa baia mare, implant dentar

 

Plan de lucru, programări, calendar

 

După analiza inițială și diagnosticarea pentru a determina dacă există indicații întru aplicarea unui tratament protetic cu punte dentară, medicul programează, prin consultare cu pacientul, prezenţa acestuia la următoarele şedinte.

 

Apoi, se hotărăşte şi se organizează planul de lucru, precum şi un calendar al termenelor de execuţie, de realizare concretă a planului terapeutic.

 

Următorul pas este pregătirea dinţilor care vor reprezenta stâlpii de sprijin ai punţii, pregătire care se realizează prin şlefuirea acestora. Dinţii vor pierde masă osoasă şi vor ajunge la forma tronconică a bontului dentar (structura primitoare a coroanelor de susţinere a punţii).

 

Pentru a monta o punte, de obicei este necesar să fie şlefuiţi doi sau mai mulți dinți adiacenți zonei edentate (spaţiului gol, lipsit de dinţi), care vor funcționa, cum am mai spus, drept stâlpi de ancorare a dispozitivului protetic (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Dar, în cazul lipsei dinţilor naturali sau a distrucţiei coroanei/coroanelor naturale ale dinţilor (cu păstrarea sănătoasă, integră a rădăcinii), pot fi folosiţi drept stâlpi două sau mai multe pivoturi cimentate metalice sau din fibră de sticlă (reconstituiri corono-radiculare), ori două sau mai multe pivoturi şi bonturi oferite de implanturi dentare.

 

De toate aceste structuri lucrarea poate fi ancorată (fixată şi cimentată).

 

O punte provizorie, pe durata confecţionării în laborator a punţii definitive

 

În cadrul aceleiași şedinţe, medicul dentist va lua amprentele dinților lipsă, adiacenți şi opuşi (întregii situaţii dentare) și se va realiza puntea restauratoare provizorie, de un nivel estetic acceptabil, dar care trebuie a fi menajată ca rezistenţă.

 

Această punte provizorie (din acrilat, compozit) va fi purtată de către pacient pe durata confecţionării în laborator a punţii definitive, permanente (la un nivel calitativ, desigur, mult superior).

 

Amprentele sunt apoi trimise la laboratorul de tehnică dentară, unde va fi fabricată puntea dentară (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

În cursul următoarei şedinţe, medicul dentist va așeza puntea pentru a vedea dacă se potrivește și necesită ajustări, urmărind cu mare atenţie contactul cu dinţii vecini, dar şi raportul ocluzal perfect, realizat cu dinţii opuşi. Iar dacă pacientul este mulțumit, puntea este uşor retuşată (netezită, lustruită) în laborator și apoi cimentată în cabinet.

 

Cât durează realizarea unei punți și câte şedinte clinice necesită?

 

Întreaga procedură de fabricare a unei punți dentare, de la şlefuire şi până la cimentarea punții finisate pe poziţie (ultima etapă), durează, de obicei, aproximativ 10 zile, dar, dacă este necesar, timpul poate fi scurtat şi întregul tratament grăbit şi încheiat în 4-5 zile (există şi astfel de urgenţe…)

 

În această perioadă, sunt necesare 3-4 programări (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

La ce să vă gândiţi înainte de a solicita o punte dentară?

 

Cel mai important lucru înainte de a vă decide asupra montării unei punţi dentare este legat de culoarea lucrării, a acordării ei cu ceilalţi dinţi, a necesităţii albirii şi celorlalţi (şi câţi?) dinţi. Adică la amploarea transformării estetice, la limitarea doar la restaurarea strictă a edentaţiei sau la extinderea la dimensiunea unei restaurări, a unei îmbunătăţiri estetice mai mari.

 

Trebuie de la început să stabiliţi limpede acest aspect, căci el are impact şi asupra dinţilor incluşi în lucrare. Dacă nu reuşiţi a vă decide asupra aspectului sau nu puteţi găsi răspunsul potrivit, medicul stomatolog protetician este acolo spre a vă susţine la nivel profesionist (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

De asemenea, de la început trebuie să vă informaţi medicul asupra vreunei forme de bruxism pe care o aveţi (scrâşnirea, frecarea dinţilor, strângerea maxilarului…) înainte de realizarea unei punţi dentare. În acest caz, înainte de faza finală, care este cimentarea lucrării, va fi necesară o protecţie de noapte (sau o atelă specială), care vă va proteja puntea de deteriorare.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi ortodonţi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare!

punte dentara, punte dentara baia mare, proteza fixa, proteza fixa baia mare, implant dentar, implan

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.