Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Coroane dentare metalo-ceramice sau din zirconiu. Ce alegem?

coroane dentare metalo-ceramice sau din zirconiu

 

Deoarece am observat că majoritatea pacienților nu știu diferențele dintre o coroană dentară metalo-ceramică și una din zirconiu, am ales să răspundem la întrebările pe care aceștia le adresează frecvent.

 

În primul rând este important ca pacientul să știe ce este coroana dentară și care este rolul acesteia.

Coroana dentară este o lucrare protetică ce învelește dintele după ce acesta a suferit anumite probleme. Problemele se pot raporta atât la estetica dintelui, cât și la rezistența lui.

 

Așa cum am explicat în unul dintre articolele anterioare, există multe tipuri de coroane dentare. Toate au și avantaje, dar și dezavantaje referindu-ne la preț, durată de viață sau ceea ce ține de estetică.

În acest articol ne vom raporta numai la alegerea dintre coroana dentară metalo-ceramica și cea din zirconiu, deoarece majoritatea oamenilor nu stiu ce tip să aleagă. Ele par asemanatoare, însa în substrat există niște caracteristici care fac diferența.

 

Coroana dentară metalo-ceramică

 

#1 Ce este coroana metalo-ceramică?

Coroanele dentare metalo-ceramice reprezintă o îmbinare perfectă a rezistenței mecanice a metalului cu calitațile estetice ale ceramicii sau porțelanului.


Coroana prezintă un schelet metalic ce este acoperit total sau parțial de materialul ceramic

 

#2 Care sunt avantajele unei coroane dentare metalo-ceramice?

Cele mai importante avantaje pe care coroanele dentare metalo-ceramice le prezintă sunt:

  • aspectul aproape de natural – o coroană metalo-ceramică se reamarcă și ea printr-un aspect natural, având la bază un suport de metal, peste care se adaugă un strat de ceramică, pentru un aspect cât mai frumos.
  • rezistență și stabilitate date de suportul metalic, un aspect important pentru pacienți. O coroană metalo-ceramică asigură o durată mare de viață a dintelui și un grad ridicat de rezistență.

 

#3 Care sunt dezavantajele unei coroane metalo-ceramice?

Cele mai importante dezavantaje pe care coroana metalo-ceramică le prezintă sunt:

  • există riscul ca, pe masură ce pacientul înaintează în vârstă, gingiile să se retragă, iar rezultatul să fie un aspect estetic neplăcut, deoarece metalul se va vedea la baza dintelui
  • procesul de realizare a coroanelor metalo-ceramice necesită o preparare invazivă a dintelui, cu sacrificarea structurii dentare destul de mult.

 

#4 Există riscul ca albirea dentară să afecteze coroana metalo-ceramică? 

Culoare lucrării rămâne neschimbată indiferent de ce metodă de albire a dinților alege pacientul.

 

coroane dentare metalo-ceramice sau din zirconiu

 

#5 Cum trebuie întreținute lucrările metalo-ceramice?

Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o dată la șase luni pentru a se asigura de întreținerea corespunzatoare a acestor lucrări.

 

#6 Când trebuie să înlocuim coroanele dentare metalo-ceramice?

Dacă sunt respectate ședințele la stomatolog, coroanele dentare metalo-ceramice pot avea o durată de viață cuprinsă între 7 și 10 ani.

 

#7 Când trebuie să apeleze pacientul la coroane dentare metalo-ceramice?

Coroanele dentare sunt necesare în momentul în care dinții prezintă afecțiuni ale cariilor și nu mai pot fi restaurați cu plombe. În general, pacienții sunt îndrumați să apeleze la coroane dentare metalo-ceramice în momentele în care dintele afectat își pierde din rezistență.

 

Coroanele dentare din zirconiu

 

#1 Ce sunt coroanele dentare din zirconiu?

Așa cum am explicat și în articolele anterioare, zirconiul este un material apărut de puțin timp și este privit de către stomatologi precum cel mai rezistent material.

 

#2 Care sunt avantajele unei coroane dentare din zirconiu?

Zirconiul este preferat în primul rand pentru coroanele pe dinții naturali, în special dinții frontali
(din față), dar și laterali.

De asemenea, se poate folosi ca punte între dinții naturali, dar cu precauție, în funcție de forțele masticatorii aplicate deoarece se poate sparge, este casant.

 

Principalele caracteristici ale unei coroane dentare din zirconiu sunt:

  • Față de metal, zirconiul se adaptează mult mai ușor fizionomiei, iar stomatologii îl recomandă pentru dinții frontali, datorită aspectului său.
  • Dacă în cazul unei coroane metalo-ceramice pot apărea reacții adverse, zirconiul nu prezintă acest risc de a fi respins de gingie.
  • Diferența dintre coroane metalo-ceramice și cele din zirconiu este legată de estetică, în mare parte.

 

#3 Care sunt dezavantajele unei coroane din zirconiu?

Rezistența zirconiului nu este mai mică decât cea a metalului. Zirconiul este cel mai dur, dar nu cel mai rezistent. Și acesta însă, este casant (se poate sparge).

 

#4 Există riscul ca albirea dentară să afecteze coroana din zirconiu?

La fel ca și în cazul coroanei dentare metalo-ceramice, nici în cazul celei din zirconiu nu există niciun risc ca procedura albirii dentare să afecteze coroana.

 

 

#5 Cum trebuie întreținute coroanele dentare din zirconiu?

Exact ca și în cazul coroanelor dentare metalo-ceramice și cele din zirconiu presupun aceiași grijă. Pacienții trebuie să vină la medicul stomatolog o dată la șase luni pentru a se asigura de întreținerea corespunzatoare a acestor lucrări.

 

#6 Când trebuie să înlocuim coroanele dentare din zirconiu?

Toate coroanele dentare au o durată de viață foarte lungă, nedefinită, ele sunt indistructibile în general, în afară de cele din compozit și rășini acrilice.


Doar în situații speciale ele se pot distruge (în general, în momentul în care se retrage gingia sau dinții devin mobili).

 

#7 Când trebuie să apeleze pacientul la coroane dentare din zirconiu?

Momentele în care pacientul are nevoie de o corană dentară le cunoaștem deja. Însă cel mai bine este să lăsăm medicul stomatolog să ne îndrume în luarea unei decizii asupra tipului de coroana de care avem nevoie.

Dacă dintele și-a pierdut foarte mult din rezistență se poate ca medicul să ia decizia unei coroane dentare metalo-ceramice.

 

Dacă însă dintele nu are un aspect estetic frumos, însă rezistența lui este bună, medicul poate opta spre alegerea unei coroane dentare din zirconiu. Părerea medicul stomatolog este bine de luat în considerație de fiecare dată.

 

#8 Care este raportul dintre calitate și preț?

Prețul unei coroane dentare din zirconiu este mai ridicat decât cel al uneia metalo-ceramice, deoarece se folosește tehnologie mult mai nouă și mai scumpă (sisteme computerizate).

Scopul Clinicii iDentify este de a oferi pacienților săi o gamă largă de servicii stomatologice de înaltă calitate, într-o ambianță plăcută, cu echipamente de ultimă generație.

 

În cadrul Clinicii iDentify  puteți beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuală, atât din punct de vedere estetic, funcțional, cât și al durabilității.

 

În clinica nostră, prin atenția și profesionalismul personalului, precum și prin ambientul modern, împreună cu tehnologia de ultimă generație, începând  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar și materiale, până la instalația de radiologie intraorală, prin toate acestea dorim să obținem o atmosferă plăcută și sigură pentru pacienții noștri.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.