Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Coroana dentară de porţelan şi locul ei de vârf în cadrul tratamentelor dentare restaurative

Coroanele dentare, cunoscute și sub denumirea de „capace”, au reprezentare personalizată în domeniul lor de acoperire completă a unui dinte. Aceasta înseamnă că, în cazul coroanelor dentare de porţelan, ele sunt complet şi adaptat fizionomice, odată cu păstrarea funcţiona-lităţii dinţilor deterioraţi.

 

Utilizarea unui dinte de porţelan, a unei coroane, îşi găseşte rezultate remarcabile în zona protejării unui dinte rupt, a restabilirii funcţionalităţii unui dinte cu carie extinsă, a înlocuirii u-

nei coroane existente sau în cadrul complexului protetic reprezentat de puntea parţială sau totală de porţelan.

 

În general, coroana funcţionează ca un înveliş protector al dinţilor, care necesită mai multă asistență structurală și protecție la umplerea lor pe termen lung  sau la aplicarea inlay-urilor (incrustaţiilor).

 

dentist baia mare, dentify baia mare, coroane dentare baia mare

 

Despre coroanele dentare şi despre coroanele dentare de porţelan

 

Coroanele dentare sunt de trei tipuri, în funcţie de materialele utilizate la fabricarea lor: coroane metalo-ceramice, coroane din porțelan și coroane din aliaj de aur. Utilizarea unui anumit tip de coroană într-o anumită zonă a gurii ascultă atât de consideraţiile estetice ce se impun, cât şi de cerinţele referitoare la rezistenţă. Una este dispunerea coroanei pe bontul sau pivotul unui molar, şi alta este dispunerea ei pe un dinte frontal şlefuit sau pe pivotul metalic al acestuia.

 

Fixarea dinţilor de porţelan (a coroanelor) pe bontul (restul dintelui natural rezultat în urma pregătirii, a şlefuirii acestuia) sau pe pivotul metalic (reconstituire corono-radiculară sau implant) se face prin aplicarea unui adeziv (ciment dentar), însă ulterior aplicării elementului conservativ de restaurare.

 

Coroanele dentare sunt foarte recomandate în protejarea dinților slăbiți sau deteriorați (rupţi, ciobiţi). Coroanele restaurează aspectul şi forma dinţilor vătămaţi sau învechiţi, refăcând caracteristicile lor funcţionale normale.

 

De asemenea, punţile dentare parţiale sau totale necesită stâlpi solizi şi adecvaţi aspectului general şi calităţii lucrării, de aceea, folosirea anumitor dinţi (pregătiţi) – pe lângă dispozitivele metalice corono-radiculare sau implanturi – drept stâlpi necesită acoperirea lor, mai ales în cazul în care sunt decoloraţi sau pătaţi.

 

Tehnologia de fabricare a unor astfel de coroane necesită, tradiţional, mult timp de lucru în laboratorul de tehnică dentară, dar tehnologia a avansat atât de mult, încât astăzi, metoda digitală Cerec de producere a unor astfel de microproteze permite realizarea lor într-o singură zi, într-o singură şedinţă, adică în timp ce pacientul aşteaptă (Clinica iDentify - Dentist Baia Mare).

 

Cerec, tehnologia stomatologică integrativă

 

Cerec reprezintă o tehnologie medicală integrativă de ultimă oră, care foloseşte aportul mixt al mai multor tehnologii, cum ar fi radiografia digitală și imaginile tridimensionale. Ea permite dentistului să proiecteze restaurarea pe computer înainte de a intra într-o “moară” asistată de computer pentru sculptarea efectivă a coroanei. Instrumentele acestei “mori” sunt ghidate milimetric de planul dentar elaborat anterior.

 

Avantajele coroanelor dentare de porțelan

 

Primul avantaj al coroanelor dentare de porţelan îl reprezintă factorul estetic, de neegalat prin folosirea vreunui alt dispozitiv dentar. La coroanele dentare de porţelan, practic, nu mai există alternativă comparabilă.

 

Dinţii de porţelan arată ca nişte dinţi naturali, la obţinerea acestui efect remarcabil jucând un rol decisiv calitatea de transluciditate, care permite luminii să pătrundă profund în “carnea” dintelui.

 

Rezistenţa unei astfel de estetici poate dura aproximativ 15 până la 20 de ani, în condiţiile unei îngrijiri continue şi adecvate a dinţilor – pastă de dinţi, periaj, aţă dentară. Imitarea smalţului natural al dintelui, chiar dacă porţelanul este, de fapt, aplicat pe o cămaşă metalică (prin mai multe straturi laminate şi întărite la cald în cuptoare), a dus tehnica porţelanului la un succes şi o popularitate acoperite pe deplin de realitatea calităţii.

 

Maiestria din laborator a tehnicianului dentar face ca, împreună cu pregătirea viitorului stâlp de către medic în cabinet, rezultatul să fie o dispunere pe suport deosebit de atrăgătoare, spectaculoasă prin puterea de sugestie a naturalului.

 

O coroană dentară de porţelan înseamnă atributul porţelanului în sine unit cu atributul cămăşii metalice pe care acesta se aplică în laborator. Această unitate morfo-funcţională îi conferă dispozitivului dentar (microprotezei) calitatea estetică şi durabilitatea excepţională, precum îi conferă şi actului terapeutic succesul neatins de alte variante clinice de lucru.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify - Dentist Baia Mare, specialişti care vă aşteaptă cu căldură, deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare!

dentist baia mare, dentify baia mare, coroane dentare baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.