Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce trebuie să ştiţi despre procedura sto-matologică de amplasare a unei coroane dentare

Amplasarea unei coroane dentare reprezintă procedura stomatologică foarte uzitată de către medicii stomatologi în restabilirea dentiţiei dvs. Cu toate acestea, aceste restaurări dentare, de regulă, sunt utilizate atunci când masa osoasă a dintelui se găseşte din belşug şi se poate interveni asupra ei prin prelucrare (şlefuire).

 

stomatologie baia mare, identify, coroane dentare baia mare

 

De asemenea, cazurile ce recomandă amplasarea unei coroane dentare se referă la existenta unei terapii anterioare de canal sau a unei combinaţii de intervenţie pe canalul rădăcinii şi obturaţie de canal.

 

Foarte importantele motive estetice sunt cele care dictează utilizarea unei coroane dentare. Iar dacă doriţi un zâmbet cu adevărat strălucitor, coroana de aur este cea care va sclipi şi iradia lumina din gura dvs.

 

Despre procedura tipică de amplasare a unei coroane dentare

 

  • Primul pas este aplicarea anestezicului local lângă dintele care necesită amplasarea coroanei. Acest anestezic va fi utilizat de către dentist (Clinica iDentify - Stomatolog Baia Mare) indiferent dacă aţi avut intervenţie pe canalul radicular şi apoi canalul v-a fost obturat – terminaţiile nervoase ale acelui dinte fiind în prezent considerate moarte.

 

Intervenţia de amplasarea a coroanei, contactul instrumentelor cu ţesutul gingival fac, oricum, anestezicul necesar, pentru eliminarea oricăror dureri în timpul procedurii.

 

  • Urmează ca gingia dvs. să amorţească, după care medicul stomatolog amplasează efectiv coroana pe bontul dentar sau pe pivotul metalic folosindu-se de arcurile naturale pe care le prezintă arcadele dvs. dentare, într-un cât mai fidel raport de ocluzie (muşcătură) cu dinţii de pe arcada opusă.

 

  • Coroana a fost realizată în prealabil de către tehnicianul dentar. Această etapă este deosebit de importantă, căci coroana, prin poziţionarea ei perfectă, prin contactele intime pe care le realizează, trebuie să corespundă în cel mai înalt grad necesităţilor şi optimului clinic dentar.

 

  • Acordul lucrării, din punct de vedere estetic, cu ceilalţi dinţi şi cu aspectul general al întregii dentiţii reprezintă unul dintre factorii fundamentali ai restaurării, pe care medicul stomatolog trebuie să îl satisfacă.

 

Este aici vorba despre coroanele acoperite complet cu masă ceramică sau porţelan; în acest caz, culoarea, nuanţa contează în mod fundamental. Dar, în cazul coroanelor de aur, această rigoare nu mai este necesară, căci diferenţa cu dinţii împrejmuitori trebuie evidenţiată.

 

  • Lucrul medicului stomatolog trebuie să se acordeze cu lucrul tehnicianului dentar. În timp ce medicul pregăteşte dintele (dinţii) pentru a-şi îndeplini rolul de stâlpi susţinători ai coroanei, tehnicianul dentar realizează amprentele superioare şi inferioare de alginat; urmează turnarea lor într-o matriţă pentru obţinerea unor amprente solide, de gips, care reprezintă pozitivul (copia fidelă) danturii dvs. Această amprentă – care conţine, pe lângă ceilalţi dinţi, bontul sau pivotul dvs. – este folosită de către tehnician pentru realizarea coroanei dentare care vă va fi montată prin adaptare şi cimentare.

 

  • Dar realizarea coroanei dentare necesită timp de fabricare. De aceea, golul din cavitatea dvs. bucală trebuie mascat pe această durată a manoperei. Se utilizează o coroană temporară până la sosirea din laboratorul de tehnică dentară a coroanei reale, definitive. Şi la pregătirea coroanei temporare sunt folosite amprentele zonelor dentare vizată şi opusă (de pe cealaltă arcadă), pentru stabilirea unei ocluzii (muşcături, contact interdentar) perfecte.

 

Este posibil să aveţi nevoie de o coroană pentru dinţii frontali. În acest caz, medicul stomatolog vă va îndruma către laborator, unde tehnicienii vor realiza o amprentă a dinţilor vecini celor vizaţi.

 

  • Pregătirea dintelui pentru primirea pe el a coroanei dentare constă în atenta şlefuire a lui, în îndepărtarea cantităţilor precise de masă dentară şi sesizarea eventualului material de umplutură a dintelui.

 

Dacă în timpul acestui proces se descoperă caria, materialul anterior este eliminat şi înlocuit cu un miez compozit. Coroana este apoi adaptată pe dintele (bontul) astfel pregătit şi fixată definitiv prin cimentare.

 

Despre adaptarea fidelă a coroanei şi “digul” cauciucos de protecţie

 

Reprezentând, de fapt, o amprentă negativă a dintelui natural, coroana dentară se potriveşte

pe masa osoasă-stâlp (de suport) a dintelui ca un capac.

 

Potrivirea ei pe bontul dentar natural (sau pe pivotul metalic) trebuie să fie cât mai festă, atât pentru fixarea propriu-zisă optimă prin cimentare, cât, mai ales, pentru ca bacteriile să nu îşi poate face loc în spaţiul posibil existent dintre coroană şi masa dentară naturală.

 

În timpul aşteptării sosirii coroanei din laborator, medicul poate proteja (asigura) câmpul protetic de lucru – materialul anterior de umplere al dintelui, structura dintelui, scurgerea apei în gură – prin dispunerea un dig protector din cauciuc, a unei bretele protectoare de cauciuc.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify - Stomatolog Baia Mare, specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te acum pentru o consultație la iDentify - Stomatolog Baia Mare!

stomatolog baia mare, identify, coroane dentare baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.