Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Metode de profilaxie dentară - un moft sau un necesar?

metode de profilaxie dentara

 

La iDentify, pacienții sunt informați încă de la primul contact medic-pacient atât despre metode de profilaxie, cât și despre importanța lor în menținerea sănătății dentare.
 

Din pacate, am fost puși în fața unor situații în care pacienții ne-au spus că vin la stomatolog doar în momentul în care simt o durere în zona afectată. Ei nu fac un control stomatologic o dată la 6 luni, chiar dacă unii dintre ei știau de această “regulă”.

 

Clinica noastră încearcă să ajute câți mai mulți pacienți să-și rezolve problemele dentare încă din faza incipientă.

Însă, în momentul în care am încercat să le explicăm despre importanța profilaxiei, unii dintre pacienți au spus că este un “moft” pe care nu și-l permit.

 

Ori din cauza timpului – care în ziua de azi trece foarte repede – ori din cauza costurilor, cert este că din ce în ce mai mulți pacienți români evită controlul regulat la stomatolog.

 

Nu mai evidențiem, bineînțeles, motivația inexistentă în ceea ce presupune efectuarea procedurilor de prevenire și menținere a sănătății orale.

 

Nu știm dacă acest lucru se datorează din cauza lipsei de informație (sunt pacienți care nu știu care este rolul profilaxiei) sau poate din cauza situației financiare, însă în acest articol am decis să demontam mitul: Profilaxia este un moft!

 

Metodele de profilaxie dentară au rezultate garantate

 

Pacienții care atestă că profilaxia este un moft, se gândesc la faptul că “Plătesc pentru ceva pentru care nu văd niciun beneficiu. Daca am un dinte lipsă, apelez la implant. În urma implantului dentar, o sa am dantura refacută”; “Daca am o carie, apelez la medicul stomatolog pentru a mi-o curăța”.

 

Singurul lucru corect în această afirmație este partea ce include implantul dentar. Însă, “Plătesc pentru ceva pentru care nu văd niciun beneficiu” este total GREȘIT!

 

De ce?

 

Profilaxia dentară are rezultate garantate. Rolul ei este de a menține și de a preveni sau estompa evoluția afecțiunilor de la baza dinților sau gingiilor.

 

  • Detartrajul – curăta placa bacteriană și tartrul – bacterii care distrug smalțul dinților și duc la formarea cariilor dentare.
  • Periajul profesional – îndepărtează ceea ce rămâne în urma detartrajului și asigură danturii o curățare mai puternică decât periajul efectuat acasă.
  • Controalele periodice – medicul este singurul care poate observa o problema încă din faza incipientă.

 

Doar pentru că nu simțim o durere, nu înseamnă că nu există nicio problemă

 

La început, o carie dentară este foarte mică și nu dă niciun semn de “alarmă” pacientului.

Medicul stomatolog, în timpul controlului de rutină, observă în detaliu starea fiecărui dinte al pacientului.

În faza incipientă, problemele dentare sunt mai rapid, ușor și ieftin de tratat.

Foarte mulți pacienți aleg să nu dea importanță problemelor dentare până în momentul în care afecțiunea ajunge la rădacina dintelui și, afectând-o, pacienții încep să simtă durere în locul respectiv.

 

Dezamăgitor este că, deși durerea persistă, majoritatea apelează la analgezice.

Atenție, însă! Pastilele nu rezolvă problemele dentare, ci doar opresc durerea pentru o perioadă scurtă. Problemele dentare sunt rezolvate doar de către medicul stomatolog.

 

Profilaxia nu este un tratament de “lux”

 

Pentru pacienții care cred că aceste metode de profilaxie sunt scumpe: față de serviciile endodonției, procedurile profilactice sunt mult mai ieftine.

 

Pentru pacienții care cred că aceste metode de profilaxie sunt un “moft”: NU! Metode profilactice precum detartrajul, controlul o dată la 6 luni, periajul dentar etc NU sunt un moft, ci un necesar.

 

Este important să tratăm problemele dentare cât de repede posibil. Acestea avansează repede și în timp rezultatul nu este foarte placut:

 

- Cariile dentare care afectează rădăcina dintelui/ nervul, duc în timp la pierderea dintelui și va fi nevoie de intervenții mai complicate și mai costisitoare (precum implantul dentar).

 

- Tartrul – daca nu este îndepărtat, afectează în timp gingia, acest lucru ducând la gingivită și parodontoză. DIN NOU: tratarea acestor intervenții este mult mai costisitoare și presupune mai mult timp decât durata unei proceduri profilactice.


Așa cum avem grijă de corpul nostru, la fel trebuie să avem grijă și de dantura noastră!

 

  • Trebuie să învățăm că este NECESAR periajul dinților de două ori pe zi, nu doar o dată.
  • Ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor alimentare depuse între spațiile dintre dinți.
  • Apa de gură distruge bacteriile și curăță dantura.
  • Periajul profesional ajută la o curățare benefică a dinților.

 

Scopul Clinicii iDentify este de a oferi pacienților săi o gamă largă de servicii stomatologice de înaltă calitate, într-o ambianță plăcută, cu echipamente de ultimă generație.

 

În cadrul Clinicii iDentify puteți beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuală, atât din punct de vedere estetic, funcțional, cât și al durabilității.

 

În clinica nostră, prin atenția și profesionalismul personalului, precum și prin ambientul modern, împreună cu tehnologia de ultimă generație, începând  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar și materiale, până la instalația de radiologie intraorală, prin toate acestea dorim să obținem o atmosferă plăcută și sigură pentru pacienții noștri.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.