Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce ar trebui să știi despre detartraj: Informații de la Clinica iDentify – stomatologie Baia Mare!

Detartraj pentru dinți sănătoși!

stomatologie baia mare

Igienizarea dentară profesională constă în îndepărtarea bacteriilor și a tartrului care s-au depus pe dinți de-a lungul timpului.

În cavitatea bucală este permanent prezentă saliva bogată în calciu și alte substanțe, care protejează dantura, dar care în același timp se acumulează sub formă de tartru.

 

De obicei, tartrul poate avea culoarea dinților și poate fi ignorat cu ușurință, dar se poate regăsi și colorat în maro, fiind vizibil și inestetic. Acesta fiind principala cauză a gingivitei și parodontozei, atunci când se află în cantități mari, tartrul oferă bacteriilor condiții de atac asupra gingiilor.

 

Detartrajul trebuie să devină un obicei efectuat regulat de toți pacienții, nu doar o procedură stomatologică făcută la nevoie, astfel încât sănătatea orală să fie menținută la un nivel înalt.

 

În plus, cu ajutorul detartrajului vei putea preveni afecțiuni gingivale grave care nu doar că provocă probleme de sănătate, ci presupun costuri mari atunci când devin urgențe stomatologice.

 

Tu ce știi despre detartrajul profesional realizat în clinică?

La clinica iDentify – stomatologie Baia Mare îți vor fi explicate toate etapele procesului de curățare profesională a dinților. Ce înseamnă detartraj, cum se face, cât durează, reguli și restricții după detartraj, cât de des trebuie realizat.

 

Ce este detartrajul?

 

Detartrajul este o procedură stomatologică nedureroasă, ce constă în îndepărtarea depozitului subgingival de tartru, iar placa bacteriană care provoacă afecțiuni dentare este eliminată cu ajutorul detartrajului.

 

Pentru a ști cu exactitate care este intervalul ideal pentru un detartraj conform datelor biologice personale, programează-te la clinica iDentify – stomatologie Baia Mare pentru un control stomatologic.

 

Cum se realizează detartrajul?

 

Detartrajul poate fi realizat doar de către medicul stomatolog, în clinică. Procedura  stomatologică poate fi realizată fie cu instrumente acționate manual, fie cu ajutorul unor instrumente cu ultrasunete.

 

Această procedură nu este una dureroasă, dar este posibil să simți un disconfort la nivelul dinților care dispare rapid. În cazul pacienților care au depuneri de tartru foarte mari, dinții pot fi sensibili pe parcursul întregii zile. Detartrajul este un tratament stomatologic care nu necesită folosirea anestezicului.

 

Cât durează un detartraj?

 

În funcție de situația danturii pacientului și de dimensiunea depunerilor de tartru, o ședință de detartraj poate dura între 15 – 60 de minute.

 

Reguli și restricții după detartraj

În urma detartrajului este indicat să nu se consume alimente reci sau dulci pentru că unii pacienți au o sensibilitate dentară mai accentuată.

Sensibilitatea dispare de la sine după câteva zile de la procedura stomatologică, dar sunt de evitat alimentele precum nucile, migdalele, alimentele lipicoase care trebuie mestecate mai mult. Totodată, mâncărurile fierbinți sau foarte reci sunt și ele pe lista de alimente interzise după detartraj, deoarece este posibil să provoace durere.

 

Igiena dentară este un pas important după un tratament de detartraj pentru a nu permite formarea unei noi plăci bacteriene. Folosirea aței dentare și periajul regulat vor ține bacteriile departe, iar dinții și gingiile vor fi protejare o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, în cazul problemelor la nivelul gingiilor, detartrajul și igiena bucală adecvată vor ajuta la vindecarea acestora.

 

Respectarea regulilor de igienă și detartrajul periodic au o serie de plusuri: 

  • Aspect vizual plăcut al danturii;
  • Respirație curată;
  • Prevenirea afecțiunilor gingivale;
  • Eliminiarea efectelor datorate consumului de alimente;
  • Igiena pe termen lung.

 

Dezavantajele detartrajului au caracter minim și sunt temporare:

  • Sunt posibile sângerări minore (nu există un pericol real pentru dinți, doar un disconfort);
  • Poate apărea o sensibilitate, care dispare în scurt timp de la procedura stomatologică;
  • Detartrajul are și unele contraindicații (majoritatea temporare), care trebuie discutate în prealabil cu medicul stomatolog.

 

Cât de des trebuie realizat detartrajul?

 

Frecvența cu care trebuie efectuat detartrajul depinde de mai mulți factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi: alimentația, vârsta, pH-ul. În funcție de fiecare persoana frecvența detartrajului este diferită, astfel, dacă mergi la controale regulate medicul stomatolog îți poate recomanda cea mai bună variantă, iar indicațiile acestuia sunt foarte importante dacă vrei să ai un zâmbet îngrijit.

 

Detartrajul  îți poate îmbunățăți aspectul danturii, ajută la descoperirea cariilor și reduce riscul apariției gingivitei, parodontozei și al altor boli ce pot afecta întregul orgranism.

 

Cum afli dacă ai nevoie de detartraj?

 

Motivele pentru care trebuie să apelezi la această procedură sunt nenumărate. Dar, cum îți poți da seama când ai nevoie de  aceasta?

Iată câteva sfaturi de la noi, clinica iDentify – stomatologie Baia Mare:

  •  Dacă au trecut mai mult de șase luni sau nu ai beneficiat niciodată de acest tratament;
  •  Igiena zilnică nu mai este suficientă pentru a îndepărta rezidurile;
  •  Ești fumător sau ai pete pe suprafața dinților, ți-ai dori o procedură de albire dentară, dar vrei ca rezultatele să fie cu adevărat vizibile și să dureze;
  •  Vrei să apelezi la tratamente stomatologice complexe, cum ar fi: obturații, proteze dentare, implanturi și îți dorești un rezultat impecabil;
  •  Vrei să economisești considerabil pe serviciile stomatologice, prevenind o serie de afecțiuni dentare.

 

Concluzionând, detartrajul nu este deloc un proces complicat sau dureros.  Tehnologia actuală ajută ca acest proces să fie realizat foarte ușor, reducând nivelul de disconfort, iar efectele sale au un impact pe termen lung, dacă apelezi la detartraj în mod regulat, nu doar când apar probleme.

 

Detartrajul poate reprezenta primul pas pentru o igienă orală ideală!

Vino la iDentify – stomatologie Baia Mare pentru controlul stomatologic periodic și, de la medicii noștri, vei putea afla cum îți poți efectua procedura de detartraj și care sunt etapele acesteia.

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.