Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Cât de importantă este profilaxia dentară?

profilaxie dentara

 

Profilaxia dentară, pe cat este de simplă și ieftină din punct de vedere financiar, pe atât este de importantă.

 

Ce este profilaxia dentară?

 

Profilaxia dentară este ramura stomatologiei ce ține de prevenirea apariției cariilor dentare și a bolii parodontale.

 

Cum poate fi prevenită dezvoltarea problemelor dentare?

 

În cadrul profilaxiei dentare există anumite proceduri care au scopul de a înlătura apariția oricăror afecțiuni la nivelul danturii sau gingiei.

 

De asemenea, profilaxia este metoda prin care boala parodontală sau cariile dentare deja existente, pot fi oprite din evoluție.

 

Care este rolul profilaxiei dentare?

 

Luând în considerare cele spuse mai sus, profilaxia dentară are două roluri principale:

 

  • Previne apariția problemelor dentare
  • Oprește evoluția complicațiilor deja apărute

 

Care sunt factorii ce influențează apariția afecțiunilor dentare?

 

Microbii și bacteriile – poate cel mai important factor, deoarece acestea sunt situate în placa dentară. Astfel, fără măsurile de profilaxie dentară, ele se dezvoltă din ce în ce mai mult, până în stadiul în care atacă dintele și îl distrug.

 

Alimentele – bacteriile existente în cavitatea bucală transformă zaharurile în acizi, prin procesul de fermentație acidă. Acizii distrug puțin câte puțin smalțul, apoi dentina, în final formându-se cariile dentare. De aceea, medicul stomatolog ne va sfătui întotdeauna să consumăm cât mai puține alimente bogate în zahar.


Sensibilitatea dinților – unii pacienți au smalțul dinților și dentina foarte puternice. Astfel, cariile dentare au o șansă mult redusă de apariție. În schimb, alți pacienți prezintă o dantură mai sensibilă. Pentru aceștia sunt total necesare metodele de profilaxie.


Care sunt metodele de profilaxie dentară?

 

  • Controlul stomatologic – efectuat o dată la șase luni, controlul stomatologic îi permite medicului să observe în detaliu fiecare schimbare a danturii. Pe lângă faptul că se menține sănătatea orală, afecțiunile în fază incipientă sunt mult mai ușor și ieftin de tratat.
  • Igiena orală – reprezintă cea mai importantă metodă de “atac” împotriva apariției cariei dentare. De ce? Deoarece placa bacteriană se depune pe suprafața dinților după fiecare masă. Este nevoie să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi pentru ca placa bacteriană să nu se transforme în tartru. Igiena orală nu constă doar într-un periaj corect efectuat, ci și în folosirea aței dentare și a apei de gură.
  • Detartrajul – este procesul prin care este îndepărtat tartrul și placa bacteriană. Placa dentară este principala cauză a gingivitei și cariilor dentare, iar tartrul distruge structura dintelui și atacă gingia.
  • Periajul profesional – este procedura ce se efectuează după detartraj. Astfel, ce rămâne în urma detartrajului este curățat prin periajul profesional. Periajul profesional este recomandat să se efectueze de două ori pe an, la fel ca și detartrajul.
  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor – este metoda prin care se aplică un material compozit în interiorul șanțurilor și fosetelor. Rolul acestei proceduri este de a împiedica formarea cariilor dentare, deoarece este un loc prielnic pentru placa dentară.
  • Fluorul și fluorizarea – Fluorul este un mineral ce ajută la întărirea smalțului dintelui. Astfel, îl face mai rezistent la formarea cariilor dentare.

 

Scopul Clinicii iDentify este de a oferi pacienților săi o gamă largă de servicii stomatologice de înaltă calitate, într-o ambianță plăcută, cu echipamente de ultimă generație.

 

În cadrul Clinicii iDentify puteți beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuală, atât din punct de vedere estetic, funcțional, cât și al durabilității.

 

În clinica nostră, prin atenția și profesionalismul personalului, precum și prin ambientul modern, împreună cu tehnologia de ultimă generație, începând  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar și materiale, până la instalația de radiologie intraorală, prin toate acestea dorim să obținem o atmosferă plăcută și sigură pentru pacienții noștri.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.