Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Care este, de fapt, rolul medicului stomatolog igienist?

Este clar că detartrajul pe care vi-l doriţi trebuie realizat de către medicul igienist, sau de către stomatologul cosmetician – cum doriţi să îi  spuneţi –, şi nu de către medicul dentist curant, specializat în tratamentele şi procedurile de însănătoşire dentară.

 

dentist baia mare, identify baia mare, stomatolog igienist baia mare

 

Aici este o mare diferenţă de calitate a actului medical, cu excepţia cazului în care medicul stomatolog curant nu este, în acelaşi timp, şi medic stomatolog igienist, deşi este mai bine ca specializările să funcţioneze separat.

 

În general, rolul unui igienist dentar include ajutarea pacienților la prevenirea problemelor dentare și, de asemenea, educarea acestora despre îngrijirea dentară adecvată. Un igienist dentar va colabora îndeaproape cu medicii stomatologi din cabinetele generale, spitale și servicii stomatologice comunitare.

 

Pentru lămurirea situaţiei, corpul medical stomatologic al prestigioasei Clinici iDentify - Dentist Baia Mare doreşte să facă în acest articol câteva precizări deosebit de utile pacienţilor lor, potenţialilor şi viitorilor lor pacienţi, dar şi publicului larg doritor de informaţie medicală.

 

Responsabilităţile medicilor igienişti în promovarea clinică a sănătăţii vizează:

 

  • tratarea şi prevenirea bolilor gingivale prin detartrarea (îndepărtarea) tartrului;
  • lustruirea dinţilor pentru recăpătare strălucirii suprafeţei tratate;
  • aplicarea de materiale antimicrobiene şi profilactice;
  • realizarea de radiografii dentare CT (combinaţii procesate de computer a razelor X) şi proceduri de screening şi monitorizare.

 

Partea promoţională este o componentă educativă, prin care oamenii sunt învâţaţi despre igiena orală.

 

Principalele responsabilităţi ale dentiştilor igienişti

 

Să evidenţiem principalele responsabilităţi ale medicilor stomatologi igienişti. Acestea sunt:

 

  • Tratarea și prevenirea bolii gingivale (terapie parodontală avansată);
  • Furnizarea de umpluturi temporare sau coroane de înlocuire de urgență;
  • Demonstrarea tehnicilor de periere și de folosire a aței dentare;
  • Aplicarea de etanșanți și fluoruri pentru prevenirea cariilor dentare;
  • Realizarea de amprente, radiografii și raze X ale dinților;
  • Detartrarea și lustruirea dinților;
  • Oferirea de sfaturi cu privire la îngrijirea dentară și o dietă adecvată.

 

Dar medicul stomatolog igienist mai are de îndeplinit şi alte atribuţii, precum:

 

  • pasarae şi îndepărtarea pansamentelor parodontale;
  • pregătirea testelor de diagnostic clinic și de laborator.

 

De asemenea, aceştia pot efectua:

 

  • albirea dinţilor;
  • pot elimina suturile, iar cu o pregătire suplimentară, pot trata pacienţii care au fost sedaţi, pot extrage, sub analgezice, dinţii care se mişcă;
  • pot efectua tratamente pentru pulpă;
  • pot aplica coroane preformate pe dinţi de lapte.

 

Procedura de tratament pentru igiena dentară trebuie să respecte cinci paşi principali

 

Aceşti cinci paşi sunt următorii:

 

  • 1. Evaluare

Aceasta este prima etapă a tratamentului, în care, pacientul fiind supus unui examen clinic complet al cavităţii bucale şi la evaluarea parodontală, se realizează o revizuire completă a istoricului oral şi medical al pacientului. Astfel, toate procedurile şi rezultatele sunt complet documentate.

 

  • 2. Diagnostic

După etapa de evaluare, în urma datelor obţinute şi a tabloului complet al stării clinice a pacientului se poate trece la emiterea unui diagnostic în privinţa igienei dentare. Diagnosticul foloseşte la evaluarea clară a problemei care trebuie tratată şi la formularea de către medic a unui plan de tratament adecvat

 

  • 3. Planificarea tratamentului

Se referă la conceperea unui plan de tratament în funcție de situaţia clinică globală şi de nevoile imediate ale pacientului. Planul de tratament este o rezultantă a acestor două componente.

 

  • 4. Implementarea planului

Se referă la executarea, la aplicarea concretă a planului într-o manieră sistematică, urmând ca toate rezultatele şi înregistrările să fie păstrate corespunzător.

 

  • 5. Evaluare:

Este ultima fază, în care se analizează eficacitatea aplicării tratamentului, dar şi modificările ori corecturile care se impun.

 

Despre calificări şi ascensiunea profesională a medicului stomatolog igienist (cosmetician)

 

În afară de calificarea stomatologică atestată prin studii şi diplomă, dexteritatea manuală a igienistului dentar trebuie să fie o calitate sine qua non a activităţii lui de cabinet şi a măiestriei lui profesionale, alături, desigur, de bune abilităţi de comunicare interpresonală şi de lucru în echipă.

 

Conform celor mai sus arătate, medicul stomatolog igienist poate înlocui medicul stomatolog de sănătate dentară atunci când acesta nu se află în cabinet, cu condiția ca tratamentul pacientului să fi fost prescris de către medicul dentist.

 

Calitatea igienistului dentar în cadrul cabinetului poate astfel creşte până la câştigarea unei poziţii de manager de cabinet stomatologic, instructor de igienist dentar sau terapeut ortodont.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi cosmeticieni de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify - Dentist Baia Mare, specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație ăn cadrul clinicii iDentify - Dentist Baia Mare!

stomatolog igienist baia mare, dentist baia mare, identify baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.