Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Tratament parodontoză: Cum poți opri evoluția bolii parodontale

Boala parodontală, cunoscută și sub denumirea de parodontoză, este o afecțiune ireversibilă, dar care poate fi oprită din evoluție și al cărei simptome pot fi reduse semnificativ. Clinica Stomatologică iDentify Baia Mare este dedicată oferirii celor mai bune soluții pentru tratarea acestei boli complexe.

 

Ce este boala parodontală?


Boala parodontală, cunoscută și sub numele de parodontoză, este o infecție cronică a gingiilor care afectează structurile ce susțin dinții, inclusiv gingiile, osul alveolar și ligamentele parodontale. Aceasta este provocată de bacteriile prezente în placa bacteriană, un biofilm lipicios care se formează constant pe dinți. Dacă nu este îndepărtată prin igienă orală adecvată, placa bacteriană se poate întări și transforma în tartru, favorizând proliferarea bacteriilor dăunătoare.


Boala parodontală evoluează în mai multe stadii, de la gingivită, forma incipientă și reversibilă caracterizată prin inflamația gingiilor, până la parodontită, o formă avansată care provoacă distrugerea ireversibilă a țesuturilor de susținere a dinților. Dacă nu este tratată, parodontoza poate duce la pierderea dinților și la alte probleme grave de sănătate orală și generală, cum ar fi infecții sistemice și un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare și diabet.

 

Simptomele bolii parodontale


Simptomele bolii parodontale pot varia în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii. Iată câteva semne comune care ar putea indica prezența acestei boli:

 • Sângerări ale gingiilor: Gingii care sângerează ușor la periaj sau folosirea aței dentare sunt un semn de inflamație și infecție.
 • Retracția gingiilor: Gingiile se retrag, expunând o parte mai mare din dinți și făcându-i să pară mai lungi.
 • Halitoza: Respirația urât mirositoare persistentă poate fi un semn al acumulării de bacterii și al inflamației gingivale.
 • Pungi parodontale: Formarea de spații între dinți și gingii, unde placa bacteriană și tartrul se acumulează și agravează infecția.
 • Mobilitatea dinților: În cazurile avansate, dinții pot deveni mobili din cauza distrugerii osului și ligamentelor care îi susțin.


Boala parodontală poate progresa fără durere semnificativă, ceea ce face ca multe persoane să nu fie conștiente de gravitatea situației până când simptomele devin evidente și avansate.

 

Cauzele bolii parodontale


Cauza principală a bolii parodontale este acumularea de placă bacteriană pe dinți și gingii. Alți factori de risc includ:

 

 • Igiena orală deficitară: Nerespectarea unei rutine adecvate de periaj și folosirea aței dentare.
 • Fumatul: Fumatul afectează capacitatea organismului de a combate infecțiile și poate accelera progresia bolii parodontale.
 • Factorii genetici: Unii oameni sunt mai predispuși genetic la a dezvolta boala parodontală.
 • Diabetul: Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile la infecții, inclusiv la cele ale gingiilor.
 • Stresul: Stresul poate slăbi sistemul imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții.
 • Medicația: Anumite medicamente pot reduce fluxul de salivă, care are rol protector împotriva bacteriilor orale.


Tratamente eficiente pentru boala parodontală

 

 • Igiena orală riguroasă: O bună igienă orală este esențială pentru prevenirea și controlul bolii parodontale. Aceasta include periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și utilizarea apei de gură antiseptice.
 • Tratamentul cariilor și înlocuirea lucrărilor defectuoase: Cariile dentare și lucrările protetice defectuoase pot agrava boala parodontală. Tratamentul la timp al cariilor și înlocuirea obturațiilor sau lucrărilor protetice defectuoase sunt pași importanți în gestionarea bolii.
 • Antibioterapie localizată: În unele cazuri, utilizarea antibioticelor localizate poate ajuta la combaterea infecției și la reducerea inflamației. Acestea sunt aplicate direct în zonele afectate ale gingiilor pentru a maximiza eficiența tratamentului.
 • Intervenții chirurgicale minim invazive: Pentru cazurile avansate de boală parodontală, intervențiile chirurgicale minim invazive pot fi necesare. Acestea includ:
 • Chiuretaj parodontal: Procedura de curățare profundă a pungilor parodontale pentru a îndepărta placa bacteriană și tartrul acumulat sub linia gingivală.
 • Intervenții cu lambou: Proceduri chirurgicale în care gingiile sunt retrase pentru a permite accesul la rădăcinile dinților și osul afectat, facilitând curățarea și, în unele cazuri, regenerarea țesuturilor.
 • Înlocuirea dinților lipsă: După stabilizarea afecțiunii parodontale, este recomandată înlocuirea dinților lipsă. Implanturile dentare sunt adesea preferate datorită durabilității și stabilității lor, oferind o soluție pe termen lung pentru restaurarea funcției și esteticii dentare.

 

Boala parodontală este o afecțiune serioasă care poate afecta nu doar sănătatea orală, ci și starea generală de bine a unei persoane. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat și o gestionare corectă, evoluția bolii poate fi oprită și simptomele reduse semnificativ.


La Clinica Stomatologică iDentify Baia Mare, suntem dedicați sănătății tale orale și îți oferim cele mai bune soluții pentru tratarea bolii parodontale. Echipa noastră de profesioniști specializați în stomatologie este aici pentru a te ghida pe parcursul întregului proces de tratament și pentru a-ți oferi îngrijire personalizată în funcție de nevoile tale individuale.


Nu ignora semnele și simptomele bolii parodontale. Dacă observi sângerări gingivale, retracție a gingiilor sau alte probleme de sănătate orală, nu ezita să ne contactezi pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat. Investește în sănătatea ta orală acum pentru a te bucura de un zâmbet sănătos și frumos pe termen lung.


Te așteptăm cu brațele deschise la Clinica Stomatologică iDentify Baia Mare pentru a-ți oferi cea mai bună îngrijire stomatologică și pentru a te ajuta să ai un zâmbet radiant și sănătos!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.