Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Rolul important pe care îl joacă igiena orală în prevenirea și stoparea parodontozei

parodontoza baia mare, boala parodontala baia mare, clinica stomatologica identify baia mare

 

Știați că parodontoza este o infecție gravă care poate apărea la nivelul gingiilor și al oaselor care susțin dinții? Este cauzată de bacteriile care formează placa bacteriană pe dinți.

 

Dacă igiena orală nu este practicată în mod regulat, aceste bacterii se vor întări în tartru, ceea ce va provoca inflamarea gingiilor (gingivită) și, dacă nu este tratată, parodontoză. În această postare pe blog, vom discuta despre importanța igienei orale în prevenirea și stoparea parodontozei.

 

Pentru a înțelege această boală și ramificațiile sale, vom examina mai în profunzime parodontita și principalele cauze, simptome, tratament și strategii de prevenire.

 

Parodontoza este una dintre cele mai grave afecțiuni care afectează dinții și, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea dinților în timp.

 

Principalele cauze ale bolii parodontale:

  • Igiena orală deficitară
  • Igiena orală incorectă
  • Ereditatea
  • Fumatul
  • Anumite boli cronice precum diabetul

 

Există o serie de variabile care contribuie la dezvoltarea parodontitei, dar placa bacteriană rămâne principala cauză. Aceasta se formează constant pe dinți, iar menținerea unei bune igiene dentare este tot ceea ce o ține sub control: periaj de două ori pe zi, folosirea apei de gură și a aței dentare, precum și controale dentare periodice pentru a evalua sănătatea dinților.

 

Placa se întărește și se depune sub gingie, devenind tartru, dacă nu este îndepărtată zilnic. Tartrul este o acumulare dură de germeni care, dacă nu este îndepărtată, poate afecta țesuturile de susținere a dinților.

 

Periajul poate îndepărta doar o parte din tartru. Este esențial să vă amintiți că periajul nu va scăpa complet de acesta. Detartrajul, care este efectuat de către un medic dentist, îndepărtează depunerile prin această metodă.

 

Fumatul, alimentația, unele probleme hormonale sau tulburări psihologice, precum și cele genetice (este nevoie de mai multe studii la copiii părinților care au avut-o), sunt toți factori care contribuie la apariția parodontozei.

 

Dezvoltarea parodontitei trece neobservată și nu provoacă durere sau disconfort acut. Primele indicații (sângerare a gingiilor, gingii umflate, disconfort minor) sunt frecvent ignorate în loc să fie un semnal pentru a aduce pacientul la cabinetul stomatologic.

 

Simptomele parodontozei se înrăutățesc pe măsură ce boala progresează și își fac simțită prezența prin:

  • Retragerea gingiilor
  • Respirația urât mirositoare
  • Dureri masticatorii
  • Senzație de disconfort la rece sau cald
  • Mobilitatea dinților
  • Apariția unor infecții la nivel dentar


Rolul igienei dentare:

 

Prevenirea bolilor este întotdeauna în fruntea listei noastre, iar parodontoza este una dintre cele mai ușor de prevenit. Tot ce trebuie să facă pacientul este să respecte câteva instrucțiuni de întreținere și îngrijire a dinților:

 

Se recomandă controale dentare regulate. Aceștia ar trebui să fie consultați cel puțin de două ori pe an pentru o examinare generală și o curățare, chiar dacă nu există probleme.

 

Periajul corect al dinților: folosiți o periuță de dinți cu peri moi, care nu dăunează gingiilor, periați timp de cel puțin două minute cu mișcări circulare și treceți pe toate suprafețele celor două arcade dentare.

 

Între dinți, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge și în zonele în care acumularea de placă este inevitabilă este necesară curățarea periapicală cu ajutorul unei periuțe cu ultrasunete. sau folosirea aței dentare.

 

Creșteți consumul de fructe și legume, reducând în același timp alimentele rafinate, făinoase și zaharoase care favorizează dezvoltarea germenilor în gură.

 

Vă așteptăm în clinica stomatologică Identify pentru un tratament amănunțit împotriva bolii parodontale (parodontoză), efectuat de medicii noștrii specialiști!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare!

Programează-te

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.