Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este implantul dentar? Dar profilaxia? Mic dicționar stomatologic

Știm cât de greu este pentru un pacient să înțeleagă tot ceea ce un medic stomatolog îi spune.


Planurile de tratament, cu multitudinea lor de termeni pe care nu toți pacientii ii înțeleg.

 

“Aici avem nevoie de un implant dentar.”, “Este necesar să veniți la controlul periodic pentru metodele de profilaxie.”

Este normal ca pacienții să aibă multe întrebări când vine vorba despre un implant dentar sau despre o metodă de profilaxie, mai ales daca nu știe foarte bine ce presupune profilaxia.

 

Ne-am gândit să dezvoltăm puțin principalii termeni pe care pacienții nu îi înțeleg în acest mic dicționar stomatologic.

 

Nu știi ce este un implant dentar?

 

Ai primit multe informații despre metodele de profilaxie, dar nu ești sigur ce presupune în fond profilaxia?

Nicio problemă, noi ți-am explicat acești termeni, plus mulți alții, în acest “mic dicționar stomatologic”.

 
Adiția osoasă

– (Chirurgie dentară) – este o procedură chirurgicală necesară înaintea implantului dentar, depinzând însă de la pacient la pacient.

În urma lipsei dinților, oasele din zona dinților se subțiază și se resorb.

 

Deoarece implantul dentar este inserat în maxilar, oasele trebuie să fie solide pentru a-i oferi implantului o rezistență crescută, așa cum este normal.

Adițiile osoase reprezintă procedura prin care se reface cantitatea de os din maxilar.

 
Brackeți

– (Ortodonție) – Sunt mici piese fixate individual pe dinți. Brackeții pot fi realizați din materiale precum metal, ceramică, plastic sau safir. Pentru a-și îndeplini scopul, sunt prinși între ei cu un fir subțire ce aplică presiune pe dinți pentru a se îndrepta.

 
CBCT

– (Radiologie) – Este o tehnologie modernă ce oferă imagini 3D.

Își are rolul în stomatologie în momentul în care anumite proceduri sau tratamente au nevoie de imagini clare ale oaselor. De asemenea, radiografia CBCT se folosește și în tratamente ce țin de sfera Ortodonției, însă cel mai important, aceasta este esențială în Implantologie, pentru simularea unui implant dentar.

 
COROANA DENTARĂ

– (Protetică dentară) – un înveliș al dintelui, ce poate fi confecționat din diferite materiale. Rolul ei este de a acoperi dintele în urma șlefuirii pentru a-i reda atât forma, cât și dimensiunea sau funcțiile dintelui. De asemenea, coroana dentară poate să îmbunătățească și aspectul danturii.

 
DETARTRAJ

– (Profilaxie) – placa bacteriană se depune pe dinți și astfel apar cariile. În cazurile speciale, tartrul afectează gingia, iar acest lucru duce la apariția bolii parodontale. Detartrajul este procedura de profilaxie în care se îndepărtează tartrul. Procedura nu afectează deloc dantura și este minim invazivă. Detartrajul se recomandă tuturor pacienților, o dată la 6 luni.

 
ENDODONȚIE

– este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratarea afecțiunilor nervului. Scoaterea nervului, așa cum este cunoscută de majoritatea pacienților, rezumă rolul endodonției. Dacă o carie este foarte mare, ea ajunge la nerv, iar medicul stomatolog optează pentru “scoaterea nervului” pentru ca dintele să fie salvat.

 
FAȚETE DENTARE
– (Estetică dentară) – Sunt piese protetice foarte fine din ceramică sau oxid de zirconiu, ce sunt realizate într-un laborator de tehnică dentară, prin tehnologia numita CAD-CAM. Sunt folosite în special pentru dinții frontali pentru a le da o estetică frumoasă și sunt cimentate pe suprafața exterioară a dinților. Este bine de subliniat faptul că, fațetele dentare nu sunt considerate tratament, ci sunt alese de pacienți pentru o estică mai frumoasă a danturii. Însă, cine optează pentru ele, trebuie să își rezolve înainte toate problemele dentare, probleme ce pot ține de sfera chirurgiei, implantologiei, ortodonției etc.

 
FLUORIZARE

– (Profilaxie) – Fluorul este un mineral natural. După procesul de igienizare, se aplică cu penula fluorul ce poate fi regăsit în trei variante, gel, pasta sau lac. Acesta are rolul de a scădea riscul apariției cariilor dentare.

 
FRENUL LINGUAL

– este o membrană așezată în părțile mobile ale gurii. Frenul limitează miscările limbii și ale buzelor și de asemenea, dezvoltarea danturii.

Exista trei frenuri: 2 labiale (unul între buza superioară și gingie, respectiv buză inferioară și gingie), iar 1 între limbă și planșeul bucal.

 

Atât lungimea, cât structura, cât și amplasarea frenului este importantă deoarece dantura poate fi afectată de aceste aspecte.

 
FRENECTOMIE

– (Pedodonție) – este o procedură chirurgicală, necesară în momentul în care frenul afectează funcționalitatea orală. Procedura se realizează foarte des la copii.

 
IMPLANT DENTAR

– (Implantologie) – este o piesă din titan pur și are forma unui surub. Rolul acestuia este de a realiza o rădăcină artficială în osul maxilar, în momentul în care are loc pierderea unuia sau mai multor dinți.

 

Procedura de implantare are două segmente: implantul propriu zis și bontul protetic ce își are locul deasupra implantului. Deasupra bontului urmează o coroană dentară. În anumite cazuri se optează pentru o punte sau o proteză.

Implantul dentar este cea mai bună soluție de înlocuire a dinților lipsă, acesta preluând rolul dintelui pierdut.

 
INHALOSEDARE

– (Anestezie) – deoarece foarte mulți pacienți amână vizita la medicul stomatolog din cauza temerii, inhalosedarea este folosită în anestezie. Este administrat pe cale respiratorie, folosind o mască, oxigenul în amestec cu protoxid de azot.

Inhalosedarea este cea mai des folosită și în același timp cea mai cunoscută metodă de anestezie pe care medicii stomatologi o folosesc.

 
OSTEOINTEGRARE

– (Implantologie) – Este procesul prin care în jurul unui implant dentar se formeaza țesut osos. Formarea acestuia este importantă deoarece în acest mod crește stabilitatea implantului. De asemenea, prin osteointegrare, implantul dentar se integrează în organism.

 
ORTODONȚIE

– Este ramura stomatologiei care se ocupă de corectarea tuturor problemelor dentomaxilare. Are rolul de a aduce dantura în poziția normală, reglează ocluzia sau mușcătura și corectează raportul dintre cele două maxilare.

 
OBTURAȚIE

– (Protetică dentară) – Deseori numită și plombă, are rolul de a reconstrui dintele ce a fost afectat de caria dentară. Astfel, i se redă atât funcția, cât și forma normală. Prima etapă a unei obturații consta în îndepărtarea cariei dentare, apoi curățarea dintelui, iar ultima etapă este reprezentată de materialul care acoperă zona proaspăt curățată.

 
PROFILAXIA

– este ramura stomatologiei ce se ocupă cu prevenirea afecțiunilor dentare. Metodele precum detartraj, periaj profesional, sigilarea șanțurilor și fosetelor, fluorizare, țin de profilaxie. Acestea sunt metode prin care se reduce riscul apariției atât cariilor, cât și altor probleme dentare mai grave.

 
PLAN DE TRATAMENT

– în cadrul primei consultații, medicul stomatolog va analiza cavitatea orală a pacientului. La sfârșitul consultației, acesta îi va da pacientului informații despre eventualele probleme dentare, dar și tratamentele care sunt necesare pentru ca pacientul să își rezolve toate afecțiunile.

 
PARODONTOZA

– (Parodontologie) – cunoscută și sub numele de parodontită sau boala parodontală, este o afecțiune ce se manifestă prin distrugerea osului și a țesuturilor ce redau rezistența dinților. Netratată la timp, aceasta poate duce la pierderea danturii, deoarece infecțiile cauzate de bacteriile existente sunt destul de puternice.

 
PUNTEA DENTARĂ

– (Protetică) – Puntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizată în stomatologie pentru restaurarea morfologică a dinților absenți de pe arcadele dentare sau pentru protecția și remodelarea dinților ce au suferit afecțiuni importante.

 
RADIOGRAFIE

– (Radiologie) – este o imagine plană a maxilarelor, danturii sau a unui singur dinte, în urma expunerii zonei la radiații X. Se obține o imagine concretă a zonei expuse, astfel încât medicul stomatolog poate observa eventuale probleme sau din contra, rezultatul unui tratament.

 
SIGILAREA FOSETELOR

– (Profilaxie) – prin sigilare se acoperă șanțurile și fosetele dinților. Sigilarea are rolul de a proteja dinții de bacterii.

 
SINUS LIFTING

– (Chirurgie dentară) – Cavitatea plină cu aer situată la nivelul pomeților se numește sinus maxilar. Sinusurile se află unul pe partea dreaptă, respectiv unul pe partea stângă.

 

Sinus lifting este o procedură chirurgicală prin care cele două sinusuri sunt ridicate. Acest lucru este necesar în momentul inserării unui implant dentar deoarece se va adăuga os pentru a-i oferi implantului resistență și stabilitate.

 
SISTEM FAST&FIXED

– (Implantologie) – Dacă metoda “veche” de inserare a unui implant dentar presupunea aplicarea a 10-12 implanturi, Sistemul Fast&Fixed plasează doar 4 implanturi la maxilarul inferior și o lucrare provizorie în aceeași ședință, iar puntea definitivă se realizează după 4-6 luni. La maxilarul superior se plasează 6 implanturi și lucrare provizorie în aceeași ședință, iar puntea definitivă se realizează după 6-8 luni.

Astfel, pacientul va avea dinți noi într-o zi.

 
TARTRUL

– se regăsește, în special, la baza dintelui și cauza principală este igiena orală precară.

Cauzele principale ale apariției tartrului o reprezintă o igienă orală precară. Tartrul apare, în mod special, în acele zone în care periuța de dinți ajunge cu dificultate, cum ar fi pe partea interioară a dintelui.

 
ZIRCONIUL

– este un material care a apărut recent și a revoluționat stomatologia. Datorită proprietăților excepționale, acesta poate fi folosit în mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

 

Scopul Clinicii iDentify este de a oferi pacienților săi o gamă largă de servicii stomatologice de înaltă calitate, într-o ambianță plăcută, cu echipamente de ultimă generație.

 

În cadrul Clinicii iDentify puteți beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuală, atât din punct de vedere estetic, funcțional, cât și al durabilității.

 

În clinica nostră, prin atenția și profesionalismul personalului, precum și prin ambientul modern, împreună cu tehnologia de ultimă generație, începând  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar și materiale, până la instalația de radiologie intraorală, prin toate acestea dorim să obținem o atmosferă plăcută și sigură pentru pacienții noștri.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.