Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Cât rezistă un implant dentar?

implant dentar

 

Mulți pacienți ne întreabă cât rezistă implanturile dentare.

 

Implantul dentar este astăzi considerat a fi cea mai sigură metodă de înlocuire a unui dinte, pentru că acesta poate rezista toată viața. Mai mult, această procedură nu afectează și structura celorlalți dinți.

 

Implantologia a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, ca urmare a dinamicii dezvoltării materialelor, a evoluției tehnicilor și metodelor chirurgicale sau protetice.

 

 

Inserarea unui implant dentar constă în introducerea unei rădăcini artificiale, din titan sau zirconiu, în interiorul osului, urmând ca apoi să așteptăm ca implantul să se integreze în os. Acest proces poartă numele de osteointegrare.

 

Prof. dr. Per Ingvar Branemark, considerat „părintele” implantologiei dentare moderne, susține că succesul întregului proces de implantare depinde de „cât de strans și apropiat crește osul în jurul implantului”.

 

Implantul dentar nu poate fi „respins” de organism. Ideea de respingere a implantului provine de la transplanturile de organe, când, daca acesta nu este 100% compatibil (sau chiar și așa), poate fi respins de organism.

 

Implantul nu se compară câtuși de puțin cu un organ viu, biologic activ. Implantul este realizat dintr-un aliaj de titan, care este inert.

 

Titanul este un biomaterial inert, căci prezintă o comportare inertă (neutră) în corpul uman și nu are o influență semnificativă asupra metabolismului.

 

Succesul unui implant dentar ține de integrarea sa în țesutul osos.

 

 

Factori care afecteaza osteointegrarea implanturilor dentare:

Factori care tin de pacient:

  • starea generală de sănătate a pacientului, incluzând numeroase afecțiuni care pot duce la eșecul osteointegrarii, cum ar fi: diabetul, angina pectorală, aritmia, boli endocrine, reumatism poliarticular, HIV, afecțiuni psihice, insuficiență renală, hepatică, cancerul de maxilar, sinuzită maxilară, boala Parkinson, epilepsia, tuberculoza, parodontoza, afte, herpes, carii netratate, sinusuri maxilare coborâte, atrofia maxilară, bruxismul, dezechilibrul ocluzal și orice infecție în vecinatatea zonei de implantare;
  • obiceiuri ce pot împiedica osteointegrarea: igiena orală neadecvată, fumatul excesiv, consumul de alcool și stupefiante;
  • sarcina și alăptarea;
  • vârsta pacientului – nu există o limită superioară, ci una inferioară. Astfel, în cazul pacienților tineri se va aștepta încheierea creșterii osoase verticale pentru a se insera implantul dentar;
  • o structură optimă a osului mandibulei sau maxilarului, nici prea moale, nici prea subțire.

Factori care depind de implant

  • materialul și design-ul implantului (forma, dimensiuni) 

Factori chirurgicali

  • alegerea momentului potrivit pentru inserarea implantului (până la 6 luni după pierderea dintelui natural, când osul este în stare perfectă, neresorbit), sterilizarea corectă a câmpului operator, prepararea corespunzatoare a țesutului osos, traumatismul operator.

 

Așadar, cât rezistă implanturile dentare?

Un implant de calitate, inserat corect, de un bun profesionist, folosind tehnologii moderne, unui pacient sănătos care ulterior are o conduită corespunzatoare (nu fumează, are grijă de igiena dentară), poate rezista și o viață întreagă.

 

 

Igiena este cel mai important factor și poate fi chiar factorul decisiv în viața unui implant. Pentru că este, totuși, un corp străin, gingia de la baza dintelui pus pe implant nu se lipește perfect de acesta, favorizând retenția de bacterii în jurul lui. O igienă excelentă poate preveni producerea de infecții locale ale gingiei și chiar ale osului care ar duce, negreșit, la pierderea implantului.

 

Așadar, întrebarea „Cât rezistă implanturile dentare?”, poate fi corelată cu un răspuns simplu: Atât cât ar rezista dacă ar fi dinții tăi naturali. Grija pentru igiena dentară și vizitele regulate la dentist, vor decide durata de viață a „noilor tăi dinți”.

 

Dacă nu ai grijă de implanturi, ele se vor comporta la fel ca dinții naturali. Vor acumula tartru care va duce ulterior la inflamația gingivală. Problemele netratate ale implanturilor, ca și cele ale dinților tăi naturali, pot duce la infecții gingivale, sângerare, durere și disconfort general.

 

La iDentify, zâmbetul tău este în deplina siguranță. Avem foarte buni specialiști, experimentați, ce lucrează cu mult profesionalism, fiind ajutați de echipamente de ultimă tehnologie și de materiale de o calitate premium.

Programează-te acum!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.