Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Nu vă temeţi: şlefuirea uşoară a smalţului pentru faţetele ceramice este nedureroasă!

Faţetele dentare (numite şi furniruri) sunt dispozitive mici, sidefii, ca nişte solzi de cochilie, sau laminate subțiri, realizate în mod obișnuit din răşină compozită sau porțelan. Ele sunt obiectul unui tratament menit să corecteze imperfecțiunile dinților, cum ar fi dinții deteriorați, crăpați, ciobiţi, pătaţi sau decolorați.

 

Deci, rolul lor este unul cosmetic, dar, în acelaşi timp şi restaurator. Fațetele dentare au o grosime de aproximativ o jumătate de milimetru, deci nu sunt atât de vizibile în comparație cu alte tratamente cosmetice. După aplicarea lor dintele nu arată voluminos, sau mai voluminos ca înainte.

 

Înainte ca fațetele să fie aplicate pe dinți, dentistul trebuie să îndepărteze aproximativ o jumătate de milimetru de smalț pentru ca acestea să se poată monta, în bune condiţii, pe dinți (Clinica iDentify - faţete ceramice).

 

Căci ele trebuie să aibă loc pentru această aplicare, iar suprafaţa dintelui primitor trebuie să fie uşor abrazată pentru ca liantul să poată prinde şi să îşi joace rolul adeziv permanent.

 

fatete dentare baia mare, identify, clinica stomatologica baia mare, stomatolog baia mare

 

Faţetele de compozit sau acrilat sunt provizorii, cele de porţelan – faţete permanente

 

Din punct de vedere estetic şi al rezistenţei, faţetele de ceramică sunt superioare celor de compozit. Primele se confecţionează în laboratorul de tehnică dentară, secundele, în cabinet, de către medicul estetician, şi sunt faţete provizorii (utilizate până la confecţionarea celor definitive).

 

De asemenea, faţetele provizorii (din material compozit sau acrilic), care sunt faţete de probă, ajută pacientul în a se obişnui cu- şi a se decide asupra noului său aspect dentar îmbunătăţit, cu viitorul său zâmbet recondiţionat. Ele nu se poartă mai mult de 48 de ore.

 

Cu toate calităţile lor, chiar şi faţetele din porțelan sunt fragile și au nevoie de susținerea dinților și a smalțului pentru a le fi conferită rezistenţa.

 

Pacienţii care s-au decis asupra efectuării unui tratament estetic cu faţetă/faţete sunt, de regulă, speriaţi de procedura de îndepărtare a smalțului de pe suprafaţa vestibulară (anterioară, vizibilă) a dintelui/dinţilor (Clinica iDentify - faţete ceramice).

 

Pacientul poate resimte doar o uşoară sensibilitate dentară

 

Deşi această procedură ar putea părea dureroasă, ea este, în general, sigură şi nedureroasă.

 

De un singur inconvenient s-ar putea plânge pacientul: de o uşoară sensibilitate dentară – dar această senzaţie este una firească din moment ce medicul stomatolog estetician care efectuează procedura a îndepărtat un strat fin din smalţul dintelui/dinţilor.

 

Tratamentul de stomatologie cosmetică este utilizat în principal pentru a îmbunătăți aspectul dinților, motiv pentru care această procedură se aplică, în cele mai multe din cazuri, numai pe dinţii din față, pe frontalii superiori (centrali şi laterali), dar pot cuprinde şi caninii (Clinica iDentify - faţete ceramice).

 

Fațetele dentare nu se aplică pe dinții cu distrucții coronare mari, pe dinți mobili sau cu spații mai mari de 1 mm între ei. Zona lor de aplicare este de la canin la canin. În unele cazuri, pentru ca zona estetică să fie mai mare şi omogenitatea aspectului dentar să fie mai extinsă, faţetele se aplică de la premolarul 2 din dreapta la premolarul 2 din stânga.

 

Faţetele nu se aplică pe molari, căci ei sunt destinaţi restaurărilor protetice de forţă

 

În cazul  în care dinții sunt înghesuiți sau prost poziţionaţi se recomandă purtarea unui aparat ortodontic fix, de îndreptare şi aliniere, pentru a corecta anomalia. Abia dupa aceea se vor aplica fațetele dentare sau coroanele de acoperire, în funcție de situația clinică.

 

Aplicarea, de pildă, a faţetelor pe molari nu este utilă, deoarece nu sunt vizibile. Pe de altă parte, molarii sunt dinţi speciali, meniţi a primi şi a rezista forţelor mari ale muşcăturii. Acea zonă se pretează cel mai bine la implanturi, la punţi dentare solide (Clinica iDentify - faţete ceramice).

 

Acestea sunt opţiunile protetice cele mai potrivite pentru dinţii din spate. Faţă de aceşti dinţi cu rol şi funcţionalitate specială vorbim mai puţin de estetică (deşi, desigur, această componentă intră obligatoriu în conceperea şi realizarea lucrării protetice), şi mai mult de rezistenţă, de durabilitate.

 

Sunt afectați dinții în urma acestei proceduri?

 

Am vorbit mai sus despre metoda aplicării faţetelor ceramice prin şlefuirea smalţului dentar. Dar există şi metoda aplicării lor fără şlefuirea smalţului (vom aborda această procedură într-un articol viitor).

 

Varianta cu șlefuire presupune îndepărtarea unui strat de smalț egal cu grosimea fațetei ceramice, adică între 0,5-0,7 mm. Aceste fațete se lipesc definitiv cu cimenturi speciale, de ultimă generație  (Clinica iDentify - faţete ceramice).

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.