Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Chiar şi faţetele de porţelan sunt piese estetice fragile. Avantajele si dezavantajele faţetelor

Faţetele dentare (sau furnirurile dentare) sunt destinate, în primul rând, îmbunătăţirii estetice a aspectului dentar şi zâmbetului pacientului. Ele aparţin domeniului tratamentelor stomatologice estetice. Există mai multe motive pentru care medicii stomatologi recomandă faţetele dentare. Iată câteva dintre acestea:

 

  • Decolorarea dinților

 

Acest defect este frecvent în rândul bărbaților și femeilor. Există mai multe moduri în care dinții se pot decolora, iar unele dintre motive includ igiena orală deficitară, consumul de alcool și fumatul, consumul de alimente şi băuturi colorate.

 

În plus, dacă utilizaţi prea mult fluor (paste de dinţi fluorurate, tratamente excesive de fluorizare etc.), acesta poate provoca pete albe și decolorarea dinților (Dentist Baia Mare - faţete ceramice).

 

Dar mai există şi alte cauze care pot produce decolorarea dinților, cum ar fi consumul de medicamente, tratamentul canalului radicular, plombele pe bază de răşini, precum şi refluxul gastric.

 

  • Dintele uzat

 

Ca orice altă parte a corpului, dinții se vor uza în timp, cauzele fiind îmbătrânirea şi lipsa igienei orale. Alte cauze pot fi diabetul,  datele genetice ale persoanei respective și deficitul de fluor.

 

  • Dinte ciobit sau crăpat

 

Şi în acest caz, faţetele dentare pot ajuta la restaurare şi înfrumuseţare, mai ales dacă sunt din porţelan, material care garantează o estetică deosebită şi o rezistenţă specială a microdispozitivului dentar (Dentist Baia Mare - faţete ceramice).

 

  • Găuri dentare

 

Pentru pacienții ai căror dinţi prezintă găuri (lipsuri de masă dentară), o faţetă poate ajuta la ascunderea acelei lipse, indiferent cât de mică sau mare este ea.

 

  • Dinți de formă neregulată sau nealiniați

 

Cei mai mulți dintre oameni s-au născut cu mici defecte la nivelul dinților, cum ar fi dinții de formă neregulată și dinții nealiniați. Faţetele dentare pot acoperi aceste imperfecțiuni, după ce însă a fost întreprins asupra dinţilor un tratament adecvat. Vorbim aici despre dinți cu înălțime inegală, protuberanţe sau adâncituri etc.

 

 

Despre avantajele şi dezavantajele faţetelor dentare

 

Avantaje:

 

  • Refacerea aspectului natural al dinților

 

Faţetele de porțelan sunt foarte rezistente la pete și pot fi acceptate cu ușurință de țesuturile gingivale (bio-compatibile).

 

  • Acoperire perfectă pentru dinții pătați sau decolorați

 

Fabricate în diverse culori,  faţetele pot realiza chiar și deschiderea la culoarea a dinților cu aspect întunecat, pe care îi pot face sa arate luminoşi (mai albi chiar decât au fost ei vreodată).

 

Spre deosebire de coroanele dentare, care necesită pregătirea dintelui prin şlefuire masivă, fațetele dentare necesită o mult mai mică pregătire a dintelui (0,5 - 0,7 mm îndepărtaţi din smalţul dentar) (Dentist Baia Mare- faţete ceramice).

 

Deci pregătirea nu implică o serioasă îndepărtare osoasă structurală (până la nivel de bont dentar), ci una uşoară, de suprafaţă.

 

  • Nu se folosește nici un tip de metal

 

În acest tip de tratament estetic nu există nici cel mai mic component metalic, provocator de reacţii alergice, disconfort, intoleranţe etc. Faţeta din porţelan sau cea din răşină compozită (inclusiv faţeta provizorie, din răşină acrilică) sunt confecţionate din alte tipuri de materiale decât metalul.

 

Dezavantaje

 

Chiar şi acest cel mai popular tip de tratament stomatologic estetic prezintă, pe lângă multiplele avantaje, unele dezavantaje:

 

  • Şlefuirea smalţului

 

Pentru a aplica fațetele, trebuie îndepărtat (prin şlefuire uşoară) un strat subțire de smalț. După îndepărtarea smalțului, acea parte nu poate fi restaurată (îndepărtarea este definitivă) (Dentist Baia Mare - faţete ceramice).

 

  • Preţul ridicat

 

Spre deosebire de alte tratamente de stomatologie cosmetică, fațetele dentare sunt scumpe.

Fiind atât de subţiri, chiar dacă sunt realizate din porţelan, sunt piese fragile, care, odată deterio-rate,trebuie, în general, schimbate complet, repararea lor fiind dificilă sau imposibilă.

 

  • Uşoară sensibilitate post şlefuire

 

Deoarece un strat subțire de smalț este îndepărtat, pacienții pot prezenta o ușoară sensibilitate a dinților şi gingiilor, care poate dura câteva săptămâni (mai mult decât cele 7-10 zile necesare confecţionării lor în laboratorul de tehnică dentară).

 

  • Înlocuirea cu coroană

 

Dacă există carii dentare, fațetele vor trebui înlocuite cu coroane (Dentist Baia Mare - faţete ceramice).

 

  • Dislocarea faţetelor

 

Există cazuri în care fațetele se dislocă sau cad. Dar acest lucru nu se întâmplă de la sine şi într-un mod firesc – să spunem aşa –, ci din neîngrijirea din partea pacienţilor sau din imprudenţa de a mânca/ muşca alimente tari sau lipicioase.

 

Nu ezitaţi în a solicita, în problema refacerii esteticii şi funcţionalităţii dinţilor dvs., sprijinul medicilor stomatologi de înalt nivel profesional ai Clinicii iDentify (www.dentify.ro), specialişti care vă aşteaptă cu căldură, cu deplină responsabilitate şi cu cel mai bun raport calitate-preţ al unui serviciu stomatologic individualizat!

Programează-te pentru o consultație la iDentify - Dentist Baia Mare

fatete dentare baia mare, dentist baia mare, identify baia mare, clinica stomatologica baia mare, pr

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.