Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Endodonție

Sănătatea dentară deficitară poate cauza abcesul dentar

De fapt, abcesul dentar începe ca o infecţie la nivelul dintelui şi se extinde “în calitate” de infecţie a gurii, feţei, maxilarului sau gâtului. Boala parodontală, parodontoza, boala gingiei, este o cauză frecventă a producerii abcesului, apoi urmează, la rând, fisurile în dinţi, traumatismele, dar şi recentele proceduri dentare care vi s-au aplicat, precum extracţii şi implanturi.

 

abces dentar, stomatolog baia mare

 

Cea mai frecventă cauză însă este sănătatea dentară deficitară, rezultat al lipsei de îngrjire dentară adecvată şi în timp util. Neglijarea sănătătii dentare reprezintă un factor al existenţei umane extins într-un procent însemnat la nivelul populaţiei ţării noastre, ea putând fi o consecinţă atât a nivelului scăzut de trai, cât şi a unui grad precar de civiliaţie.

 

De la slăbirea sistemului imunitar la neplăcerile unui abces

 

Dar abcesul poate apărea şi din cauza uzurii, a îmbătrînirii lucrărilor dentare anterioare, care, încet, încet, încep să cedeze. Precum şi din cauza prezenţei unor afecţiuni medicale subiacente, cum ar fi tulburările autoimune (sindromul Sjögren și afecțiuni similare) sau a afecţiunilor care slăbesc sistemul imunitar, în această categorie intrând diabetul, îngrijirile post-radiații/ chimio-terapie pentru cancer sau persoanele care urmează terapie imunosupresivă şi care pot fi mai susceptibile de a dezvolta un abces dentar.

 

Zonele afectate de abcesul dentar şi de bacteriile care provoacă infecţia aferentă lui se pot întinde în gingii, obraz, gât, ţesuturile moi de sub limbă sau chiar în maxilar sau oasele feței. Iar când ţesuturile acestor zone se inflamează, abcesul dentar poate deveni foarte dureros, din pricina presiunii lui interioare.

 

Indiferent de tipul abcesului dentar, el reprezintă o cauză câştigată cu brio la clinicile iDentify

 

Fie că abcesul gingival este rezultatul unei infecţii sau a unui traumatism la suprafaţa ţesutului gingival, el necesită un tratament efectuat cu mare grijă, responsabilitate si dăruire – aceasta reprezentând una dintre intervenţiile de marcă în domeniul stomatologiei de top practicate de către specialiştii Clinicii IDentify – Stomatolog Baia Mare.

 

Abcesele parodontale sunt rezultatul unei infecții care s-a deplasat mai adânc în zonele gingivale (pe suprafețele exterioare ale unui dinte), iar un abces periapical se referă la un dinte cu o infecție a pulpei dentare (care începe în interiorul unui dinte).

 

Ambele tipuri de abcese datorează sistemului imunitar propriu al organismului capacitatea de rezistenţă la difuzie, la răspândire şi, drept urmare, ele colectează adesea la locul infecției. Şi, da, deşi pare cam surprinzător, este posibil ca durerea să nu fie întotdeauna prezentă. Până la ruperea, scurgerea singură sau drenarea chirurgicală a abcesului, afecțiunea va deveni progresiv mai dureroasă.

 

Despre cazuri extrem de grave şi alte simptome

 

Există, din păcate, şi cazuri extreme, când un abces dentar poate duce la moarte prin răspîndirea infecţiei în creier şi a septicemiei produse (infecţia sângelui), sau prin obstrucţia produsă de umflarea lui a căilor respiratorii şi a compromiterii, astfel, a respiraţiei. Dar, de regulă, ele provoacă greaţă, vărsături, febră, frisoane şi transpiraţie.

 

Însă abcesele pot prezenta şi alte simptome, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Pe lângă cele de mai sus, simptomele unui abces dentar includ şi umflături, roşeaţă a gurii şi feţei, sensibilitate a mai multor dinţi deodată la presiune, dificultăţi la înghiţire, deschiderea gurii sau respiraţie.

 

De asemenea, netratarea suficient de mult timp a infecţiei poate provoca răspîndirea ei prin ţesutul osos, ducând la deterioarea dinţilor adiacenţi, ceea ce, desigur, necesită un tratament suplimentar şi mai dificil.

 

Sensibilitatea la palpare a zonei infectate există în cazul răspândirii abcesului într-o zonă super-ficială.

 

Abcesele dentare pot varia de la ușoare la severe, fără a fi asociate cu simptome sau, respectiv, fiind asociate cu simptome severe. În funcție de o serie de factori, abcesul poate varia de la cronic la acut și de la stabil (nu se schimbă) la forma cu răspândirea rapidă.

 

În unele cazuri, infecția se poate răspândi dincolo de dinți și os, prin fluxul sanguin, în alte zone ale corpului, unde poate deteriora organele și chiar pune viața în pericol.

 

În cazul durerii, cariilor, umflăturilor gingivale cauzate de dezvoltarea şi prezenţa unui abces dentar, nu ezitaţi nici o clipă în a consulta specialiştii cu vastă experienţă şi activitate performantă ai Clinicii iDentify - Stomatolog Baia Mare, care vă aşteaptă cu căldură, deplin profesionalism şi cel mai bun raport calitate-preţ al tratamentelor.

Programează-te la o consultație în cadrul clinicilor iDentify - Stomatolog Baia Mare!

abces dentar, stomatolog baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.