Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
Articole   -   Endodonție

Abcesul dentar reprezintă efectul infecţiei de la nivelul pulpei dentare

Într-adevăr, durerea dentară este foarte neplăcută, în stadiul acut ea fiind aproape insuporta-

bilă. Câteodată începe lin, ca o părere, şi creşte treptat în intensitate, alteori începe brusc; te trezeşti pur şi simplu cu ea într-o “bună” dimineaţă (de obicei).

 

abces dentar, stomatologie baia mare

 

Iar singurul remediu este apelarea la serviciile profesioniste ale unui medic stomatolog, altfel, aşteptarea inertă sau calmantele nu vor rezolva, cu siguranţă, nimic.

 

Pentru astfel de evenimente neplăcute, Clinica iDentify - Stomatologie Baia Mare vă stă la dispoziţie cu întreaga sa echipă de cadre medicale, ce posedă o solidă experienţă şi poate interveni cu profesionalism în alinarea durerii dvs. şi în vindecarea cauzei ei.

 

Uşoară şi trecătoare, ori constantă şi palpitantă – durerea pe care o resimţiţi atât de supărător ascultă de acelaşi mecanism de producere, ascuns acolo, la baza dintelui: în camera pulpară din centrul dintelui, sau dinţilor afectaţi, există nervi, care, stimulaţi de o infecţie, se inflamează şi răspund stimulului prin trimiterea unui semnal sub forma unei senzaţii neplăcute, a unei dureri.

Aceasta este avertizarea unei stări proaste de funcţionare la acel nivel.

 

Iar infecţia de la acel nivel generează inflamarea pulpei dentare, manifestată prin umflarea gingiei, a ganglionilor de la nivelul gâtului sau a celor submaxilari, molar sau premolar deosebit de dureros chiar şi la cea mai uşoară atingere.

 

Despre cauzele abcesului dentar

 

Caria dentară este cea mai frecventă cauză a abcesului. Bacteriile cu localizare orală, hrănindu-se cu particulele alimentare restante (blocate) la nivelul canalelor dentare, declanşează infecţia (sau un acid care, în timp, poate deteriora smalţul protector al dinţilor, dentina devenind  sensibilă).

 

Bacteriile dentare se pot oricând – chiar şi atunci când credem că ne-am spălat eficient pe dinţi după masă – infiltra insidios şi irita terminaţiile nervoase.

 

La carii se poate ajunge prin eroziunea smalţului de către acizii alimentari şi gastrici aferenţi unui reflux acid puternic, iar retracţia gingivală (gingiile se pot retrage în timp), la rândul ei, poate expune rădăcinile sensibile ale dinţilor. Un periaj prea viguros sau utilizarea unei periuţe de dinţi neadecvate, prea tari, poate contribui la acest fenomen de retracţie gingivală.

 

Travaliul dentar recent, muşcătura într-un aliment mai dur, poate fi cauza ruperii (fracturării) dintelui, iar de aici până la caria netratată, cauzatoare de abces dentar, mai este doar un pas.

 

Travaliul dentar poate inflama țesuturile pulpei dentare și poate provoca o sensibilitate temporară care ar trebui să scadă pe măsură ce pulpa se vindecă.

 

Dar legat de carii mai trebuie adăugat ceva, şi anume faptul că, deşi tratate, ele îşi pot pierde umplutura slabă sau veche. Materialul de restaurare ar trebui să etanşeizeze complet zona deteriorată, dar dacă aceste restaurări nu se potrivesc optim sau sunt deplasate, aerul, particulele alimentare şi bacteriile se pot infiltra şi irita terminaţiile nervoase expuse.

 

Specialiştii Clinicii iDentify - Stomatologie Baia Mare realizează cu cele mai bune rezultate refacerea unui dinte prin umplerea cavităţii afectate, preîntâmpinând astfel declanşarea infecţiei aferente abcesului dentar.

 

Reţineţi: aparenta întrerupere a durerii nu indică vindecarea!

 

Dar se mai poate întâmpla un fenomen: moartea efectivă a rădăcinii dintelui ca urmare a infecţiei, ocazie cu care, în mod ce pare din exterior ciudat, durerea de dinţi se poate opri.

 

Efectul acesta este înşelător, inducând speranţa că infecţia a reuşit cumva să se vindece. Lucrurile, în realitate nu stau aşa: infecţia nu a dispărut, lucrează activ acolo, continuă să se răspândească şi să distrugă ţesutul. Nu vă opriţi, deci, din tratarea afecţiunii, chiar dacă simţiţi că durerea s-a mai atenuat sau a dispărut.

 

Tratamentul prin drenaj, antibiotic, obturaţie de canal, cu eforturi clinice de păstrare a dintelui

 

Legat de tratamentul abcesului dentar, cel mai important mijloc de atac clinic îl reprezintă, desigur, lupta împotriva infecţiei, eliminarea ei, iar în a doua fază, tratamentul de păstrare a dintelui şi prevenirea complicaţiilor.

 

Eliminarea puroiului prin drenaj, alături de tratamentul medicamentos al pacientului cu antibiotic, însoţite de intervenţia chirurgicală de canal, ce poate elimina ţesutul bolnav după ce infecţia a dispărut, sunt principalele metode de acţiune clinică în cazul abcesului dentar.

 

Apoi, după acest stadiu, se poate practica obturaţia de canal pentru tratarea şi salvarea de la extracţie a unui dinte afectat de infecţie şi cariat profund. În cadrul obturaţiei de canal, pulpa dintelui, compusă din ţesut, vase de sânge şi nervi, este extrasă. Se practică, de asemenea, pentru drenajul abcesului, incizia directă, aplicată la nivelul ţesutul gingival umflat.

 

În stadii însă avansate de distrucţie şi infecţie acută, când nu se mai poate salva nimic, se impune extracţia dintelui bolnav.

 

Dar neplăcerile majore cauzate de infecţia dentară şi de abcesul corespunzător ei pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă, iar în cazul unui dinte prezentând lipsă de masă dentară, degradat în timp ori traumatizat, prezentând carii extinse, se impune vizita la medicul stomatolog.

 

În cazul durerii, cariilor, umflăturilor gingivale cauzate de dezvoltarea şi prezenţa unui abces dentar, nu ezitaţi nici o clipă în a consulta specialiştii cu vastă experienţă şi activitate performantă ai Clinicii iDentify - Stomatologie Baia Mare, care vă aşteaptă cu căldură, deplin profesionalism şi cel mai bun raport calitate-preţ al tratamentelor.

Programează-te acum pentru o consultație la iDentify - Stomatologie Baia Mare!

stomatologie baia mare, abces dentar

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.