Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Nu s-a constatat ştiinţific o legătură între prezenţa bacteriilor în sânge şi sănătatea orală

Este foarte util de ştiut că  a fost efectuat un studiu pentru a putea fi determinată frecvenţa prezenţei bacteriilor în sânge, a bacteriemiei, după extracţia dentară şi alte proceduri orale, după periaj și masticaţie, precum şi relaţia dintre bacteriemie şi sănătatea bucală a pacienţilor după extracţia dentară.

 

extractie dentara, stomatolog baia mare, dentify baia mare

 

Per global, s-au detectat hemoculturi pozitive la 29,7 % dintre pacienţi după extracţia dentară, la 10,7 % dintre pacienţi, după periajul dinţilor şi la nici un pacient după mestecare.

 

De asemenea, între incidenţa bacteriemiei şi starea de sănătate orală nu a fost găsită nici o relaţie, iar prezenţa bacteriilor în sînge a fost mai mică de 15 minute. La un pacient s-a depistat o hemocultură pozitivă înainte de extracţia dentară, însă starea lui de sănătate orală era precară.

 

Un rezultat foarte important este acela că, totuşi, bacteriemia apare după periajul dinţilor. Ceea ce conduce la ideea că utilizarea după periaj şi, mai ales, după extracţia dentară a apei de gură (care să lucreze în special pe timpul nopţii) este deosebit de preţioasă.

 

Bacteriemia este prezentă după procedurile dentare

 

Una dintre cauzele majore ale endocarditei infecțioase (infecţie a suprafeţei endocardiale a inimii) o reprezintă tratamentul dentar, mai ales din cauza cauza frecvenței ridicate a bacteriemiei după diferite proceduri orale și a ratei ridicate de recuperare a streptococilor (Streptococcus Viridans) din sângele pacienților cu endocardită infecțioasă.

 

De când se ştie de relaţia dintre această afecţiune a inimii şi extracţia dentară?

Ea se cunoaşte de foarte mult timp, din anul 1909, când Horder a remarcat asocierea dintre Streptococcus Viridans din cavitatea bucală și endocardita infecțioasă la pacienții cu boli de inimă. Pur şi simplu, această asocierea a pus pe gânduri şi a călăuzit cercetările ulterioare ale oamenilor de ştiinţă.

 

Ba mai mult, cercetările ulterioare au scos în evidenţă faptul că prezenţa streptococilor la nivelul cavităţii bucale reprezintă una dintre cauzele majore ale endocarditei infecţioase.

 

Ø  Modul în care bacteriemia de origine orală  poate produce endocardita infecţioasă

 

Şi iată care este procesul, descoperit şi postulat de Grant: din cavitatea bucală, mai ales după ce pacientul a suferit o extracţie dentară (dar nu numai după aceasată procedură stomatologică), bacteriile pot invada circulaţia sanguină, iar valva cardiacă defectă poate prinde și reține aceste organisme, rezultând endocardită infecțioasă.

 

Dar rezultatele observaţiilor şi cercetărilor sunt mai sensibile, şi chiar uluitoare, căci Grant a mai descoperit şi faptul că înseşi persoanele sănătoase şi care nu au suferit nici o procedură stomatologică prezintă frecvent bacteriemie inofensivă şi tranzitorie, iar valva cardiacă defectă se manifestă în acelaşi mod ca cel descris mai sus.

 

Alţi cercetători, precum Okell şi Elliot, au depistat bacteriemie streptococică în urma extracției dentare la 61% dintre pacienții lor.

 

Date referitoare la prezenţa bacteriilor în sânge după diferite proceduri dentare

 

Dar este, de asemenea, foarte util să prezentăm datele referitoare la prezenţa bacteriilor în sânge după diferite proceduri dentare (de menţionat că bacteriemia este tranzitorie).

 

Astfel, în cazul

  • extracţiei dentare, frecvenţa hemoculturilor pozitive a variat de la 0 la 86% (medie: 40%);
  • pentru detartraj, de la 7 la 78% (medie: 35%);
  • pentru chirurgia parodontală, de la 35 la 87% (medie: 57%);
  • pentru periajul dentar sau spălare, de la 7 la 51% (medie: 37%);
  • pentru mestecatul alimentelor, de la 0 la 51% (medie: 37%).

 

De asemenea – pentru că am vorbit de spălat –, şi în urma • folosirii aţei dentare bacteriemia a fost constată (mai mult decât în cazul spălării cu pastă de dinţi şi apă), precum şi urmare a • 9 proceduri de stomatologie conservativă, a • îndepărtării suturii intraorale şi a • tratamentului endodontic.

 

Dacă totuşi se impune extracţia dintelui dvs., nu ezitaţi nici o clipă în a consulta medicii stomatologi cu vastă experienţă şi activitate performantă ai Clinicii iDentify - Stomatolog Baia Mare, care vă aşteaptă cu căldură, deplin profesionalism şi cel mai bun raport calitate-preţ al tratamentelor.

Programează-te acum pentru o conultație la iDentify - Stomatolog Baia Mare!

stomatolog baia mare, dentify baia mare, extractie dentara baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.