Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Despre cercetarea ştiinţifică a modelului şi etiologiei extracţiei dentare

Mai ales în ţările în curs de dezvoltare, extracţia dentară este o procedură stomatologică foarte uzitată, ce prezintă semnificative consecinţe socio-economice, psihologice şi existenţial umane şi societare în general.

 

Extracţia dentară este procedura stomatologică ce reprezintă finalul unui ciclu de viaţă al unui dinte sau a mai multor dinţi, pierderea dinţilor devenind o preocupare globală legată de sănătatea publică.

 

stomatolog baia mare, identify baia mare, extractie dentara baia mare

 

Cele mai frecvente motive care duc la necesitatea extracţiei dintelui sunt cariile dentare şi boala parodontală (gingivală), după cum am mai spus, mai alea în ţările în  curs de dezvoltare, deşi ambele pot fi prevenite.

 

Nivelul nostru de educaţie, statutul socio-economic, calitatea vieţii sunt factorii care reprezintă motivele extracţiei dentare şi ale extracţiei unui anumit număr de dinţi raportat la populaţia respectivă.

 

Întocmirea modelului

 

S-a întocmit de către cercetători un model al fenomenului stomatologic al extracţiei dentare, model în cadrul căruia factorii favorizanţi s-au referit la gradul de urbanizare, pe când dezvoltarea bolii orale şi factorii etiologici ai acesteia au prezentat variaţii de la regiune la regiune, precum şi aferente unor combinaţii de elemente regionale comune.

 

Şi, fapt foarte interesant, nu se ştie de ce, în majoritatea cazurilor studiate, sudul ţărilor este mai predispus la extracţii dentare decât nordul. Motivaţia acestei realităţi se cere a fi studiată în continuare de către cercetătorii domeniului: medici, chimişti, bio-chimişti, biologi, fiziologi, geneticieni etc.

 

Materiale si metode

 

Iată de pildă studiul care a fost efectuat între 2009 şi 2017 într-o clinică universitară oro-maxilo-facială aparţinând unui important spital african. De menţionat că specificul universitar al clinicii a favorizat efectuarea şi analiza aprofundată a fenomenului extracţiei dentare. Spitalul este situat într-o regiune semi-urbană, cu o capacitate de 1050 de paturi, servind un număr de peste 20 de milioane de oameni din întreaga Africă.

 

Corpul de cercetători au eliminat din analiză pacienţii cu vârsta mai mică de 18 ani. Toate procedurile ştiinţifice au fost riguros documentate; la fel, reperele de cercetare: vârsta, sexul, anul naşterii, locul naşterii, anul de prezentare clinică, suferinţa, tipul de dinte și motivul extracției. Concluziile au dus la evidenţierea următoarelor motive de recurgere la extracţie:

 

  • Caria și sechelele ei;
  • Pericoronarita;
  • Trauma;
  • Boala parodontală;
  • Probleme ortodontice.

 

Pe lângă cele de mai sus, majoritare, au mai figurat, secundar, şi motivaţiile protetice, aglomerarea dentară pe arcadă, dar şi impacturile ocazionale cu aspect traumatic.

 

Cercetările au fost ample, ele incluzând analizele statistice realizate cu utilizarea unor programe computerizate de utilitate în ştiinţele sociale, analize descriptive şi tabele încrucişate ale unor variabile. A fost stabilit chiar şi un nivel de semnificaţie statistică (P <0,05).

 

Rezultatele obţinute

 

Au fost realizate un număr de 1173 de extracţii la un număr de 990 de pacienţi, oferind o medie de 1,18 extracţii per individ.  Intervalul de vârstă a fost plasat între 18 – 108 ani, cu o medie (deviaţie standard±) de 35,8 la o proporţie bărbat / femeie de 1,1:1.

 

Comparația dintre vârsta medie a pacienților bărbați și femei observate nu a relevat nici o diferenţă semnificativă statistic. Majoritatea pacienților se aflau în grupa de vârstă 21-31 ani, reprezentând 36,7% din cazuri.

 

Cele mai frecvente motive de extracţie au fost reprezentate de cariile dentare şi de sechelele sale (637, 57,1%). Dinții mandibulari au fost extrasați mai frecvent decât dinții maxilari, reprezentând 706 (62,2%) și respectiv 472 (41,5%) din numărul total al extracțiilor efectuate.

 

Cei mai frecvent extraşi dinţi au fost molarii, reprezentând 793 (68,7%) din totalul extracțiilor efectuate, în timp ce caninii (33, 3,4%) au fost cei mai puțin extrași dinți. Iar dintre molari, cel mai des extras a fost molarul inferior stâng (144, 12, 8%).

 

Dacă totuşi se impune extracţia dintelui dvs., nu ezitaţi nici o clipă în a consulta medicii stomatologi cu vastă experienţă şi activitate performantă ai Clinicii iDentify - Stomatolog Baia Mare, care vă aşteaptă cu căldură, deplin profesionalism şi cel mai bun raport calitate-preţ al tratamentelor.

Programează-te acum pentru o consultație la iDentify - Stomatolog Baia Mare!

extractie dentara baia mare, stomatolog baia mare, identify baia mare

Lasă-ne un comentariu

Nu exista comentarii.